Erişilebilirlik

"Ukrayna’daki Karşılıklı Yargısız İnfaz İddiaları Soruşturulmalı”


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, yaptığı açıklamada Ukrayna’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Yüksek Komiser Volker Turk, Ukrayna’da bitmeyen ıstırabın kendisini şoke ettiğini ifade etti.

Turk, Rusya'nın Ukrayna’daki sivil kritik altyapıya füze ve insansız hava araçları saldırılarının sürdüğünü, savaş esirlerine yargısız infazların yapıldığına ilişkin son iddiaların ülkede hiç azalmayan insani acılara neden olduğunu, bu iddiaların mutlaka soruşturulması gerektiğini kaydetti.

Turk, Ukrayna’da hem Rus hem de Ukrayna askerlerinin savaş esirleri ve sivillere yönelik yargısız infazlar gerçekleştirdiklerini, BM’nin tüm delilleri incelediğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk, “Askeri birliklerinize teslim olanlara ve tutuklulara insanca davranmalarını emredin" dedi.

Turk, Ukrayna’da milyonlarca kişinin aşırı zorluklara ve korkunç yaşam koşullarına sürüklendiğini, bir bütün olarak Ukrayna ele alındığında, bunun uluslararası insani hukuk açısından ciddi sorunlara yol açtığını belirtti.

Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu, (HRMMU), sivil kayıplara dikkat çekti. Geçtiğimiz çarşamba günü Kiev kenti ve bölgesinde meydana gelen füze saldırılarında biri kız çocuğu olmak üzere en az sekiz sivilin öldüğünü, yedisi çocuk olmak üzere en az 45 kişinin yaralandığını, Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarındaki bir hastaneye roket saldırısı sonucu iki günlük bir erkek bebeğin öldüğünü, iki doktorun da yaralandığını açıkladı.

“Karşılıklı yargısız infazlarla ilgili yayınlanan görüntüler gerçek”

BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu, sivil kayıpları belgelediklerini ayrıca hem Ukraynalı hem de Rus savaş esirleriyle ilgili iddia edilen yargısız infazlarla ilgili videoları ve diğer bilgileri incelediklerini belirterek, “Rusya’nın, geçtiğimiz şubat ayında Ukrayna'ya saldırmasının ardından, her iki tarafta da savaş esirlerinin ve savaşa katılmayan diğer kişilerin, tutukluların yargısız infaza uğradığına dair çok sayıda iddia var. İncelediğimiz videolardan bazıları arasında son iki hafta içinde sosyal medyada ortaya çıkanlar da var. Bunlar arasında Makiivka köyünden Rus kuvvetlerinin veya Rusya'ya bağlı silahlı grupların teslim olduğunu gösteren videolar, Ukraynalı askerlere ateş açan kişiler, 12 Rus askerinin cansız bedenleri var. Ukrayna'daki İzleme Misyonu, bu rahatsız edici videoların büyük ihtimalle gerçek olduklarını gösteren bir ön analiz gerçekleştirdi. Tüm olaylar dizisinin gerçek koşullar mümkün olan en geniş ölçüde araştırılmalı ve sorumlu bulunanlardan uygun şekilde hesap sorulmalıdır. Bağımsız ve adli soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

“Cenevre sözleşmesine uyulmuyor”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk, yargısız infazlarla ilgili tüm iddiaların, bağımsız, tarafsız, eksiksiz, şeffaf, hızlı ve etkili bir şekilde tam olarak soruşturulması gerektiğini belirterek, “Taraflara, savaş esiri olarak aldıkları kişilere misilleme yapılmaması konusunda askeri güçlerine açık talimatlar vermeleri, bu talimatlara tam anlamıyla uyulmasını sağlamaları çağrısında bulunuyorum. Cenevre Sözleşmelerinde belirtilen silahlı çatışmayı düzenleyen kurallar bunu gerektirir. Askeri birliklerinize teslim olanlara ve tutuklulara insanca davranmalarını emredin"

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG