Erişilebilirlik

“Ukrayna’nın Geleceği Doğu’daki Çatışmalara Bağlı”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin geleceğinin Bakhmut ve çevresi dahil olmak üzere doğuda devam eden çatışmaların sonucuna bağlı olduğunu söyledi.

Zelenski dün gece yaptığı konuşmada, Rusya’nın kış harekatını yoğunlaştırdığı ülkenin doğusundaki Bakhmut şehrinde acımasız çatışmaların devam ettiğini belirtti. Ukrayna lideri, "Doğuda durum çok zor, çok acı verici. Düşmanın askeri gücünü yok etmek zorundayız” dedi.

Ukrayna dün Bakhmut'un kuzeyindeki Kreminna yakınlarındaki saldırıların püskürtüldüğünü açıkladı. Ancak bölgedeki topçu ve havan saldırılarının devam ettiği, iki taraftan da kayıpların fazla olduğu bildiriliyor. Rusya, Bakhmut’u Ukrayna’nın doğusunun tamamının işgali için stratejik önemde görüyor ve bu bölgede saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürüyor.

Bu arada, Hollanda’da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Rusya’ya karşı Ukrayna işgali nedeniyle savaş suçu davası açılması bekleniyor. Davayla, Ukrayna'dan çocukları zorla sınır dışı etmek ve sivil altyapıyı hedef almak gibi gerekçelerle Rus yetkililerin tutuklanmasının talep edilmesi öngörülüyor.

Olası bir karar sonucu Rus yetkililerin yakalanması ve tutuklanması beklenmiyor ancak kararın Rusya’ya karşı diplomatik izolasyonu derinleştirebileceği belirtiliyor. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ülkesi üzerinde yargı yetkisi olmadığına dikkat çekerek, mahkemenin “Batı'nın elinde yeni sömürgeciliğin bir aracı” olduğunu savunuyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in gelecek hafta beklenen Rusya ziyaretinin, Batı'nın Moskova’nın daha fazla izole edilmesi hedefine balta vurduğu yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG