Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü'nden İsrail'e Çağrı


Uluslararası Af Örgütü'nden İsrail'e Çağrı
Uluslararası Af Örgütü'nden İsrail'e Çağrı

Uluslararası Af Örgütü, Gazze’ye yardım taşıyan gemilere düzenlenen kanlı operasyon konusunda İsrail’den acil soruşturma başlatmasını istedi

Uluslararası Af Örgütü, Gazze’ye yardım taşıyan gemilere düzenlenen kanlı operasyon konusunda İsrail’den acil soruşturma başlatmasını istedi.

Örgütün konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölümü Direktörü Malcolm Smart, “İsrail kuvvetleri açıkça orantısız güç kullanmıştır,” dedi.

Açıklamada Smart görüşlerini şöyle sürdürdü: “İsrail askerlerinin, insani yardım eylemcilerinin saldırısına uğradığı için meşru müdafada bulunduğunu iddia ediyor. Ancak bu iddia, İsrail askerlerinin kullandığı kuvveti haklı kılmaya yetmez. Bu tür bir müdahale, askerlerin karşı karşıya kalabileceği her türlü tehdide kıyasla tamamen orantısızdır.”

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’den bu operasyona gönderilen askerlere ne tür emirler verildiğini kamuya açıklamasını da istedi.

Örgütün açıklamasında, “Gemideki eylemciler, amaçlarının İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ederek, toplu biçimde Filistinlileri cezalandırmayı hedefleyen Gazze ablukasını protesto etmek olduğunu açıkça dile getirmişti,” görüşüne de yer verildi.

Açıklamada, İsrail’in yaklaşık üç yıldır uyguladığı ablukanın tüm Filistin halkını cezalandırdığına da dikkat çekildi.

XS
SM
MD
LG