Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü'ne Göre Avrupa'da Müslümanlar Baskı Görüyor


Avrupa’daki Müslümanlar dini inançları yüzünden yalnızca Avrupalı sade vatandaşlardan değil, Avrupalı siyasetçi ve hükümetlerden de ayrımcılık görüyor

Avrupa’daki Müslüman kadınlar başörtüsü taktıkları için iş bulmakta ya da okula gitmekte zorluk çekiyor. Sakal bırakan Müslüman erkekler işten çıkarılabiliyor. Müslümanlar mescit inşaatı gibi toplumlarını ilgilendiren konularda söz sahibi olamıyor. Bu bulgular, Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa’da din ayrımcılığını inceleyen ilk kapsamlı raporunda yer alıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa’da ayrımcılık uzmanı Marco Perolini’ye göre, son yıllarda Avrupa’daki Müslümanlara ve İslam dinine karşı önyargılı tavırlar, sadece Avrupalı bireyler değil hükümetler ve siyasetçiler tarafından da sergileniyor.

Uluslararası Af Örgütü, raporunda, Avrupa’nın en büyük Müslüman toplumunun yaşadığı Fransa’nın yanısıra Belçika, Hollanda, İspanya ve İsviçre’ye yer veriyor. İslam karşıtlığı son yollarda aşırı sağcı parti ve liderlerin yükselişini de körükledi. Fransa’da Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü oldu.

Rapor, Fransa’da kadınların kamuya açık alanlarda peçe takmasını ve kızların devlet okullarına başörtüyle girmesini yasaklayan yasaların etkilerini de ele alıyor. Uluslararası Af Örgütü, bu yasakların temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini savunuyor.

Af Örgütü uzmanı Marco Perolini, ”Hükümetlerin ayrımcılığa maruz kalmama hakkı, ifade özgürlüğü, din özgürlüğü gibi bazı temel hak ve özgürlüklere saygı göstermesi ve bunları koruma altına alması gerekir,” diyor.

Uluslararası Af Örgütü ihlal edilen başka bazı dini özgürlüklere de değiniyor. Örneğin İsviçre’de camilere minare yapılması yasak. İspanya’nın Katalonya bölgesindeyse cami ve mescit inşaatı yasak olduğu için Müslümanlar sokaklarda namaz kılıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG