Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü'nün Yıllık Raporu Açıklandı


Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında insan haklarının yıllık değerlendirmesini yaptığı 2009 raporunu Berlin’de açıkladı.

İnsan Haklarını savunan Uluslararası Af Örgütü Amnesty International raporunda 159 ülkede insan hakları ihlallerin saptandığını, aralarında AB ülkelerinin de bulunduğu 111 ülkede ise güvenlik güçleri, polis ya da diğer devlet yetkilileri tarafından işkence ve kötü muamelenin uygulandığını açıkladı.

Rapora göre 96 ülkede ise fikir suçluları hapishanelere atılıyor, aralarında Almanya’nın da bulunduğu toplam 27 ülke sığınmacıları geldikleri ülkelerde işkence uygulanması tehlikesi bulunmasına rağmen sınır dışı ediyor yada geldikleri ülkelere geri yolluyor. Amnesty İnternational’ın raporuna göre, insan haklarının çiğnendiği ülkelerin başında Afganistan geliyor. Organizasyonun genel sekreteri Monika Lüke’ye göre, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ülkede iç savaşı sona erdirebilmek uğruna Taleban’la yakınlaşma politikası kapsamında insan haklarından ödün veriyor, toplu tutuklamalar ve hapishanelerde işkenceye göz yumuyor. İnsan Hakları Teşkilatı’nın eleştirdiği ülkelerden biri de İran. İran’da geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında insan hakları ihlallerinin artığı, protesto gösterilerinin kuvvet kullanılarak bastırıldığı ve gözaltına alınan muhaliflerden en az 16 kişinin idama mahkum edildiği belirtiliyor. Rusya’da Devlet Başkanı Dmitri Medvedev döneminde insan haklarının çok yoğun bir biçimde ihlal edildiğini savunan ve idam tehditi, kaçırma ve işkence olaylarının gündemde olduğu ülkedeki durumu ‘dehşet verici’ olarak özetleyen rapor, ABD Başkanı Barack Obama’yı da Guantanamo’yu göreve geldikten sonra en geç bir yıl içinde kapatma yönünde verdiği sözü tutmadığı için eleştiriyor.

Raporda Türkiye de Eleştiriliyor

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’ye yönelik eleştirileri ise, örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanması, bu bağlamda Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılması, terörle mücadele yasaları kapsamında çocuk yaştakilerin yargılanması konularında yoğunlaşıyor. Amnesty İnternational’a göre Türkiye’de geçen yıl işkence ve kötü muamele sonucunda gözaltında en az beş ölüm vakası meydana geldi.

Dünya çapında hükümetlerin terör korkusunu insan haklarını kısıtlama için kullandığını ve bu bağlamdaki talep ve şikayetleri görmemezlikten geldiğini savunan Amnesty International raporu, Peru’nun eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori ile eski Arjantin cuntası üyesi askerlerin işkence suçundan cezalandırılmalarını ise geçen 2009’da insan hakları açısından olumlu gelişmeler olarak tanımlıyor.

XS
SM
MD
LG