Erişilebilirlik

Ünlü Kemancı İzhak Perlman Çocuk Felciyle Mücadele Ediyor


Ünlü Kemancı İzhak Perlman Çocuk Felciyle Mücadele Ediyor
Ünlü Kemancı İzhak Perlman Çocuk Felciyle Mücadele Ediyor

Poliyomiyelit, ya da çocuk felci viral bir hastalık. Bir zamanlar bu virüs her yıl milyonlarca kişiyi etkiliyordu. Ancak dünya çapındaki aşı kampanyaları hastalık sayısını senede bine indirmede etkili oldu. Bu büyük düşüşe imkan veren örgütlerden biri Rotary İnternational. Kar amacı gütmeyen örgüt, hastalığı 2012 itibariyle tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Rotary’nin “Çocuk Felcine Son” kampanyası bir çok çocuk felci geçirmiş kişiden destek görüyor. Bu kişilerden biri de dünyaca ünlü kemancı İzhak Perlman.

Izhak Perlman zamanımızın en iyi keman virtüözlerinden biri.

New York’taki Juilliard Müzik Okulu’ndan mezun olan sanatçı Ulusal Sanat Madalyası ve 15 Grammy Ödülü’ne layık görüldü.

Ancak ödüller ve övgülerden önce, İsrailli müzisyen, 4 yaşındayken çocuk felci geçirmiş. Perman o günleri şöyle anımsıyor:

"Bir gün Tel Aviv’deki yatağımda ayakta dururken kendimi çok zayıf hissettim. Oturdum. Dört yaşındaydım, bisiklete biniyor bütün gün koşuşturuyordum. Birden bire hiçbirşey yapamayacağım duygusuna kapıldım."

Perlman hastalığa yakalandığında henüz çocuk felci aşısı geliştirilmemişti. Hastalık Perlman’ın yürüme yeteneğini elinden aldı ama sanatçının kolları hastalıktan etkilenmedi.

Çocuk felci Perlman’ın sesini de alamadı. Perlman Rotary için çocuk felciyle mücadelede çok önemli bir kişi.

Rotary’nin düzenlediği Çocuk Felcine Son adlı gecede Chicago Senfoni Orkestrası ile birlikte sahne alan Perlman Amerika’nın Sesi’nin sorularını da yanıtladı. Perlman şunları söyledi:

"Elimizde aşı olmasına rağmen hastalığın hala kol gezmesi komik bir durum."

Rotary International'dan Carol Pandak şunları söylüyor:

"Çocuk felci hastalığı var oldukça bütün çocuklar risk altında."

Rotary Kulübü’nün çocuk felcini hastalığın hala var olduğu dört ülkede ortadan kaldırma çabaları devam ediyor. Bu ülkeler Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Nijerya. Hastalığın başka ülkelere sıçramaması için her yıl milyonlarca doz aşı üretilmesi gerekiyor.Pandak şuyle konuşuyor:

"Hastalığı yok etmek için her yıl 300-400 milyon çocuğu aşılamak şart."

Bu küresel mücadelenin maliyeti çok yüksek. Carol Pandak da bunu doğruluyor:

"Çocuk felciyle mücadele çabaları her yıl 800 milyon dolara mal oluyor. Önümüzdeki iki yılda 720 milyon dolarlık fona ihtiyacımız olacak."

Bill ve Melinda Gates Vakfı her yıl kampanya için 355 milyon dolar bağışlıyor.

Rotary 200 milyon dolar daha toplamayı hedefliyor.

Genel Müdür John Osterlund, Izhak Perlman sayesinde kampanyanın iyi gittiğini söylüyor:

"Perlman’ın varlığı kampanyanın başarısına çok büyük katkı sağlıyor. Çocuk felcine Amerika’da artık rastlanmasa da hastalığın dünyadaki etkisi hala büyük."

"Bu hastalıkla uzun süredir savaşıyoruz. Yakında öldürücü darbeyi indireceğiz."

Perlman çocukken üstesinden gelemediği hastalıkla en iyi bildiği müziği kullanarak savaşıyor.

Rotary’nin Çocuk Felcine Son Konserine katılan Perlman toplanan bağışların kampanyaya gideceğini söyledi:

"Herkes benim çocuk felci geçirdiğimi bilir ve buna rağmen kariyerime devam ettiğimi öğrenirse bunun etkisi büyük oluyor. Ama aşı varken neden hastalık riski olsun? Önemli olan hastalığı önlemek."

Çocuk felci aşısı işe yarıyor. 2010 yılında dünyada binden az çocuk felci oldu. 1988 yılında bu rakam 350 bindi. Ancak uzmanlar aşı dünyanın her köşesine ulaştırılamazsa vaka sayısının artacağı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG