Erişilebilirlik

Türkiye'nin Güneydoğusunda Şiddetli Deprem: Can Kaybı ve Yaralılar Var


Diyarbakır
Diyarbakır

Türkiye’nin güneydoğusu şiddetli bir depremle sarsıldı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) depremin büyüklüğünü 7,8 ve merkez üssünü Gaziantep’in Nurdağı ilçesinin 23 km doğusu olarak bildirdi. AFAD depremin büyüklüğünü 7,4 olarak duyurdu. Bölgede birden fazla şehri etkileyen depremde can kaybı olduğu yönünde açıklamalar geldi.

USGS, depremin merkez üssünün Gaziantep'e 33 kilometre, Nurdağı ilçesine de 26 kilometre civarında mesafede olduğunu belirtti. USGS'e göre deprem yerin 18 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Alman Jeobilimler Araştırma Merkezi GFZ’ye ise depremin büyüklüğünü 7,7 olarak verdi.

Can kaybı ve hasar haberleri geliyor

Depremde can kaybına ilişkin ilk açıklama Şanlıurfa Belediye Başkanı ve Valisi'nden geldi. Yerel yetkililer 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Osmaniye Valisi de depremde 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Malatya Valisi de kentte 130 binanın yıkıldığını belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ise depremin Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana geldiğini, 7,4 büyüklüğünde olduğunu belirtti. AFAD, depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiğini kaydetti.

AFAD'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre, en büyüğü Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,6 büyüklüğünde olmak üzere artçı depremler oldu.

Diyarbakır'da bazı yapılar yıkıldı. Depremin şiddeti nedeniyle halk sokaklara fırladı. Bölgede artçı sarsıntıların meydana geldiği bildiriliyor.

Depremde yıkım olan illerin Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir" dedi.

Erdoğan, “Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Deprem Suriye ve Lübnan'da da hissedildi

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) depremin Suriye ve Lübnan'da da hissedildiğini belirtmişti.

New York Times depremde Suriye'nin kuzeybatısında çok sayıda binanın yıkıldığını ve insanların enkaz altında mahsur kaldığını bildirdi.

Suriye Sivil Savunma kurumunun acil durum ilan ettiği bilgisi verildi. Suriye Sivil Savunma kurumu ülkenin kuzeybatısında onlarca kişinin enkaz altında kaldığını belirtti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG