Erişilebilirlik

Uygur Hak Örgütü Hukuk Mücadelesini Kaybetti


Uygurlar'ın haklarını koruyan Dünya Uygur Kongresi adlı grubun, İngiltere hükümeti aleyhine Çin'in Şincan bölgesinde üretilen pamuğun ithalatını soruşturmadığı gerekçesiyle açılan dava, Londra'da mahkeme kararıyla düşürüldü.

Sürgünde yaşayan Uygur gruplarının oluşturduğu uluslararası bir kurum olan Dünya Uygur Kongresi, Londra'daki Yüksek Mahkeme'de İngiltere İçişleri Bakanlığı, vergi dairesi (HMRC) ve Ulusal Suç Dairesi aleyhine dava açmıştı.

Yargıç Ian Dove, yazılı kararında, Dünya Uygur Kongresi'nin hukuki gerekçelerinin tamamını geri çevirdiğini kaydetti.

Uygur hakları örgütleri, Pekin hükümetini, Çin'in batısındaki Şincan bölgesinde yaşayan ve sayıları 10 milyon civarında olan etnik azınlık Müslüman Uygurlar'ı baskıcı uygulamalara maruz bırakmakla suçluyor. Bu uygulamalar arasında kamplarda kitleleri zorla çalıştırmak da bulunuyor. Pekin ise Uygurlar'ın istismar edildiği iddialarını reddediyor.

Yargıç Ian Dove, karar metninde, "Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde gözaltında bulunanların ve tutukluların zorla çalıştırılmasıyla pamuk üretildiğine ilişkin açık ve tartışmasız kanıt olduğunu" yazdı.

Ancak Yargıç Dove, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın yabancı ülkelerdeki hapishanelerde üretilen mallarla ilgili yasalara yönelik yaklaşımının "hukuki açıdan tutarlı" olduğunu kaydetti ve vergi dairesiyle Ulusal Suç Dairesi'nin suçtan elde edilen kazanca ilişkin yasalarla ilgili görüşlerinin doğru olduğuna hükmetti.

Dünya Uygur Kongresi, Ekim ayında, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın yabancı ülkelerde hapishanelerde üretilen malların ithal edilmesiyle ilgili soruşturma açmayı reddetmesinin yanlış olduğunu, vergi dairesi HMRC ve Ulusal Suç Dairesi'nin Şincan'dan ithal edilen pamuğun "kriminal mal" olup olmadığını soruşturmadığını kaydetmişti.

İngiliz hükümetini temsil eden avukatlar, malların yabancı bir ülkede hapishanede imal edilip edilmediğini soruşturmak için "iddia edilen suç eylemleriyle bunun spesifik malları" arasında açık bir bağ olması gerektiğini savundu.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolun Isa, mahkeme kararının "Uygur toplumu için büyük hayalkırıklığı yaratan bir sonuç" olduğunu söyledi.

İngiltere hükümetinden bir sözcü ise, "Hükümetin, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırılan Uygurlar'ın ürettiği ürünlerle ilgili meseleyi çözme taahhüdü bulunuyor ve bu konuda sağlam adımlar atılıyor" dedi.

Sözcü, "Son bir yıl içinde Şincan'da iş yapmanın riskleriyle ilgili yeni bir rehber çıkardık ve ihracat kontrollarını geliştirdik. Bugünkü kararı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiltere Ulusal Suç Dairesi'nden bir sözcüyse açıklamasında, dairenin Dünya Uygur Kongresi'nin sağladığı verileri değerlendirdiğini ve "şu aşamada kriminal soruşturma açmak için yeterli veri olmadığına karar verdiğini" söyledi.

Açıklamada dairenin, "alacağı yeni verileri gözden geçireceği ve buna göre değerlendirme yapacağı" da belirtildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG