Erişilebilirlik

Uzun Yaşamak İçin Şans mı Gerekiyor?


Uzun Yaşamak İçin Şans mı Gerekiyor?
Uzun Yaşamak İçin Şans mı Gerekiyor?

Sağlıklı olmak için iyi besleniyor, spor yapıyor, stresi dengeli düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Ama gelin görün ki Amerika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre sadece iyi genlere sahip olmak uzun yaşamak için yeterli olabilir.

New York’taki Albert Einstein Tıp Okulu’nda yapılan araştırmada yaşları 95-109 arasında değişen 500 kadın ve erkek incelenmiş. Araştırmada bu yetişkinler arasında aslında çok sağlıklı bir hayat tarzı olmayanların bile uzun yaşayabildiği ortaya çıkmış. Yani sigara içtiği, yağlı yemekler yediği ve hiç egzersiz yapmadığı halde diğer hemcinslerinden daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayanlar olduğu saptanmış. Bunun nedeni bu kişilerin sahip olduğu “iyi” genler. Örneğin deneklerden birisi 90 yaşına kadar günde iki paket sigara içmiş bir kadın. Denek şimdi 109 yaşında.

Edna Parker, 114 yaşında Ağustos 2007 (arşiv)
Edna Parker, 114 yaşında Ağustos 2007 (arşiv)

Araştırma, uzun yaşamanın sırrının, sadece ne kadar dikkatli ve sağlıklı yaşadığımızda değil; şansta ya da bir başka deyişle “iyi genlerde” olduğunu göstermesi açısından dikkate değer. Sonuçlar, bilim dünyasının uzun süredir üstünde durduğu “genler mi yoksa dengeli beslenme/düzenli yaşam mı” sorusuna da önemli bir yanıt niteliğinde.

Ancak uzmanlar her zaman olduğu gibi tedbirli ve “Sırf iyi genlerim var diye uzun ve sağlıklı yaşarım düşüncesine kendinizi fazla kaptırmayın” diyorlar. Çünkü bugüne kadar yapılmış yüzlerce araştırma iyi beslenme ve düzenli sporla birçok kronik hastalığın ya başlamadan önlenebileceğini ya da geciktirilebileceğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG