Erişilebilirlik

Van'da Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor


Van'da Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
Van'da Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Van’ın kuzeyindeki Erciş’te çöken binaların altında yakınlarını arayanlar enkazı elleriyle kazıyor. Erciş’te bir öğrenci yurdunun ve 100 kadar binanın çöktüğü bildiriliyor. Kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları kurtarmak için zamana karşı yarışıyor. Artçı sarsıntılara rağmen arama kurtarma çalışmaları oldukça başarılı.



Yıkılan apartmanın enkazından 10 saat sonra kurtulmayı başaran bu kadın annesini arıyor.

Eşinin ve 4 aylık bebeğinin enkaz altında olduğunu söyleyen bu kişi yardım edenlerin evinin enkazını kazışını izliyor. Ancak öfke büyüyor.

Bu kişi, paranın insan hayatına tercih edildiğini, binaların çökmemiş olması gerektiğini söylüyor.

Van’da incelemeler yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha kötü haberlere karşı hazırlıklı olunması uyarısında bulundu.

Kendilerini en çok kerpiç evlerin bulunduğu köylerin kaygılandırdığını söyleyen Başbakan Erdoğan köylerdeki evlerin hemen hemen hepsinin yıkılmış olabileceğini belirtti.

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri binaların kötü inşa edilmesi. Özellikle devletin inşa ettiği binalar depremlerde ilk çökenler. Van’daki 7,2 şiddetindeki depremin yeryüzüne yakın olması ise şiddetini daha da arttırıyor.

Güneydoğunun ülkenin en yoksul ve ücra köşesi olması, telefon bağlantısının kopmasıyla bölgeden haber almanın zorlaşması ve yolların hasar görmesi nedeniyle küçük köy ve kasabaların akıbeti oldukça kaygı verici. Hava sıcaklığının sıfır dereceye inmesi ve kar yağışı tahminleriyse depremzedelerin durumunu daha da zorlaştırıyor.

Erciş’e giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yardımı hızlandırma sözü verdi:

Hükümetin yardım için elinden geleni yaptığını söyleyen Atalay, 160 kişilik arama kurtarma ekibinin ve iki askeri uçağın bölgeye gönderildiğini söyledi.

Kandilli Rasathanesi bu şiddette bir depremin 500 ila bin can alacağı öngörüsünde bulundu.

Buarada Amerika, İsrail ve Yunanistan Türkiye’ye yardım gönderme teklifinde bulundu. Ancak Başbakan Erdoğan yardım önerilerinin çoğunu geri çevirdiğini söyledi.

Fotoğraf Galerisi

XS
SM
MD
LG