Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde, geçen yıl 180 ülke arasında 159. sırada yer alarak basın ve ifade özgürlüğünün en kötü olduğu ülkelerden biri olan Venezuela’da, sivil toplum örgütleri basın ihlallerinin devam ettiğini bildiriyor.
Geçen yıl 81 radyo istasyonunun kapatıldığı ülkede, Venezuela Gazeteciler Odası (CNP) verilerine göre bu yıl işlenen basın ihlalleri arasında, sansür, programlara yasak getirilmesi, radyoların kapatılmasına devam edilmesi, gazetecilerin haber yapmasına izin verilmemesi, basın çalışanlarına ve kurumlarına verilen cezalar, tehdit, taciz ve gözaltı gibi başlıklar bulunuyor.
CNP yetkililerinden Edgar Cardenas iktidarın halkın bilgi edinme hakkını sınırlandıran uygulamalarından dolayı, ifade özgürlüğü hakkının azaldığını söyledi.
Ülkedeki basın ihlallerini takip eden Espacio Publico adlı sivil toplum örgütüne göre de bu yıl 51’i Mayıs ayında olmak üzere toplamda 167 adet basın ihlali yaşandı.
“Gazete sayısı yüzden yirmiye düştü”
VOA Türkçe’ye konuşan Espacio Publico Direktörü Carlos Correa, Venezuela’da uygulanan kısıtlayıcı politikalardan dolayı, basın kuruluşu sayısının her geçen gün azaldığını, örneğin gazete sayısının yüzden yirmiye düştüğünü; bu durumun yerel medyada daha da kötü olduğunu vurguladı.
Aralarında Avrupa Birliği’nin de olduğu uluslararası kurumlar tarafından hazırlanan bağımsız raporlara göre Venezuela’nın 24 eyaletinin 13’ünde yerel medyanın adeta sessizliğe büründüğünü söyleyen uzman, çoğunun kapandığını kapanmayanların da haber yapamaz hale geldiğini kaydetti.
Gazetecilerin de bilgiye ulaşmada ciddi zorluklar yaşadığına dikkat çeken Correa, “Yetkililerin basın toplantısı yapmaması, bilgilerin şeffaf bir şekilde yayınlanmaması gibi sorunlar halkın haber alma hakkını kısıtlıyor. Hatta son zamanlarda ilgili olduğu konuda konuşan uzmanlara yönelik bile davalar açılmaya başlandı” dedi.
Venezuela’da “halkı kin ve nefrete yöneltmek” suçlamasıyla mahkemelere sevk edilen çok sayıda gazeteci, siyasetçi veya uzman bulunuyor.
Yapılan araştırmalar bugün Venezuelalılar’ın çoğunun habere erişmek için sansür ve siyasi baskı uygulanan gazete, televizyon ve radyolar yerine internet siteleri, sosyal medya ve Whatsapp gruplarını kullanıyor. Ancak ülkede çok sayıda internet sitesinin erişime kapalı olması habere erişimi zorlaştırıyor.