Erişilebilirlik

Venezuela'da Muhalefet ve Hükümet Müzakerede


Uzun süren ekonomik, sosyal ve siyasi krizin insani krize dönüşmesinin ardından temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için her dört kişiden birinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Venezuela’da, muhalefet ve hükümet heyetleri Meksika’da yeniden müzakere masasına oturdu.

Hükümetin müzakere sürecinden beklentileri arasında kendisine uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması ve Venezuela devletinin yurt dışındaki varlıklarının mevcut hükümetin yönetimine geri verilmesi yer alırken muhalefetin öncelikleri arasındaysa, 2024 yılında yapılması beklenen başkanlık seçimlerinin özgür, adil ve denetlenebilir olması, ülkedeki insani krize çözüm bulmak ve cezaevinde tutulan muhaliflerin serbest bırakılması gibi başlıklar bulunuyor.

Uzmanlar Ukrayna’nın işgaliyle başlayan enerji ihtiyacının, Venezuela’nın petrol ticaretine uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesi noktasında bir avantaj sağlayabileceğini kaydediyor.

“Yurt dışı varlıkları insani kriz için kullanılacak”

Hükümet heyetinin temsilcisi Jorge Rodriguez görüşmelerin bir süre önce Caracas’ta başladığını ve tarafların, Venezuela’nın yurt dışındaki dondurulan varlıklarının bir kısmının, ülkedeki bazı acil ve kronik sorunların çözümü için kullanılması noktasında uzlaşmaya vardıklarını belirtti.

Muhalefetse müzakerelere dair “Hedeflerimiz açık. Özgürlüğümüzü geri kazanmamızı sağlayacak özgür bir seçim ve insani krizi çözmek” açıklaması yaptı.

Taraflar daha önce de 2018’de Dominik Cumhuriyeti’nde, 2019’da Barbados’ta ve 2021’de Meksika’da masaya oturmuş ancak uzlaşma sağlanamamıştı.

En son Meksika’da yürütülen müzakere süreci, Türkiye’de Venezuela ile altın karşılığı ticaretin mimarı olarak bilinen Alex Saab’ın yargılanmak üzere Amerika’ya götürülmesinin ardından, hükümetin masadan çekilmesiyle kesintiye uğramıştı. Saab hakkında kara para aklamak ve Maduro’nun gizli kasası olmak gibi iddialar bulunuyor. Meksika’ya giden hükümet heyetinin içinde Saab’ın eşi de bulunuyor.

Ne olmuştu?

2019 yılında Ulusal Meclis başkanı muhalif Juan Guaido’nun, mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro’nun iktidarı haksız bir şekilde ele geçirdiği iddiasıyla, ülkeyi yeniden seçimlere götürmek için kendini geçici cumhurbaşkanı ilan etmesinin ardından başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 60 civarında ülke, Venezuela’nın meşru başkanı olarak Maduro’yu değil muhalif Guaido’yu tanıması siyasi ve ekonomik krizi derinleştirdi.

Juan Guaido
Juan Guaido

Son on yılda ekonomisi yüzde 75 küçülen, nüfusun yüzde 62,3’ünün yoksul, yüzde 47’sinin aşırı yoksul hale geldiği, eğitim ve sağlığa erişimde ciddi sorunların olduğu, elektrik, su ve iletişim gibi servislerde kronik kesintilerin yaşandığı ülkede her dört kişiden birinin insani yardıma gereksinim duyduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG