Erişilebilirlik

Venezuela Sınırlarında Yaklaşık 250 Kişi Kayıp


Sivil toplum örgütü FundaRedes verilerine göre, bu yılın ilk yarısında Kolombiya ve Brezilya sınır eyaletlerinde en az 362 kişi öldürüldü. Fundaredes yetkilileri, konuyla ilgili resmi rakamların açıklanmadığı ülkede gerçek sayının çok daha fazla olduğunu, kayıtlara kayıp olarak geçen birçok kişinin de cinayete kurban gitmiş olabileceğini belirtiyor.

2022’de aralarında 18 yaşından küçük kız ve erkek çocukların da bulunduğu en az 118 kayıp vakasının bildirildiği Tachira eyaleti, kayıp sıralamasında en başta yer alıyor.

Ukrayna’dan sonra en çok göç veren ülke olan Venezuela’da göçmenlerin ana geçiş noktası olarak kullandıkları Tachira eyaleti, Kolombiya ile sınır olması, silahlı suç örgütlerinin etkinliği, coğrafi yapısı gibi nedenlerden dolayı uyuşturucu ve insan kaçakçılığının merkez eyaleti durumunda.

Uzmanlar sosyoekonomik sebeplerden dolayı resmi belgelere sahip olmadan ülkesini terk etmek zorunda kalan çok sayıda göçmenin sınırı yasadışı yollardan geçmek için suç örgütleriyle ilişkiye geçtiklerini ve bu durumun da zorla çalıştırılmaktan kadın ticaretine birçok risk taşıdığını, birçok kayıp vakasının da bu örgütlerle ilgili olduğunu bildiriyor.

Ülkede en çok şiddet yaşanan eyalet Zulia

Kolombiya ile sınır olan ve ülkenin en kalabalık eyaleti olan Zulia, suç ve şiddet olaylarının en çok yaşandığı sınır eyaleti olmasıyla dikkat çekiyor. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığında kilit öneme sahip olan eyalette son dönemlerde kokain laboratuvarları da tespit ediliyor.

Bu yılın ilk yarısında 46 çatışmanın yaşandığı ve en az 144 kişinin öldürüldüğü Zulia’da kiralık katil ve gasp amacıyla adam kaçırma vakalarının tırmandığı bildiriliyor. Geçen yıl 423 cinayet işlenen eyalette bu yıl 47 kayıp vakası bulunuyor.

“Rant kavgası şiddeti körüklüyor”

Venezuela’nın güneyinde Brezilya sınırında yer alan ve başta altın olmak üzere değerli madenlerin silahlı çeteler tarafından işletildiği Bolivar eyaleti, 55 kayıpla Tachira’dan sonra en çok vakanın kayıt altına alındığı yer.

Ocak- Haziran döneminde en az 91 cinayetin tespit edildiği Bolivar eyaletindeki şiddetin daha çok yasadışı altın ve elmas ticareti gibi çok yüksek miktarlarda paranın döndüğü pazardan pay almak isteyen çeteler arasındaki çatışmalardan kaynaklandığı, kayıt altına alınan kayıplardan bir kısmının bu çatışmanın kurbanı olabileceği bildiriliyor.

Venezuela’da özellikle sınır bölgelerinde devlet otoritesinin ve kanunların işlemediğini kaydeden Fundaredes yetkilileri, devletin ilgili kurumlarının kayıp ailelerinin ve sivil toplum örgütlerinin başvurularına kayıtsız kaldığını; bu durumun da suçun ve şiddetin artmasında etkili olduğunu iddia ediyor. Sınır bölgelerinde yaşayan çok sayıda kişinin göç etmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG