Erişilebilirlik

Venezuela’da yaklaşan başkanlık seçimlerinde AB gözlemci krizi


Venezuela’da yüksek seçim kurulu, Temmuz ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde gözlemci olması için Avrupa Birliği’ne yaptığı daveti iptal etti.
Venezuela’da yüksek seçim kurulu, Temmuz ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde gözlemci olması için Avrupa Birliği’ne yaptığı daveti iptal etti.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) yaklaşan başkanlık seçimlerini gözlemlemek üzere Avrupa Birliği misyonuna yapılan daveti iptal etti.

CNE başkanı Elvis Amoroso, devlet televizyonu Venezolana de Televisión'dan canlı yayınlanan açıklamasında “Venezuela'ya karşı neo-sömürgeci ve müdahaleci uygulamalarına rağmen AB’nin seçimlere gözlemci olarak katılmasına izin vermek ahlaksızlık olur. AB’nin yaptırımları halkımızın ilaca ve gıdaya erişimini kısıtladı. Yaptırımların maliyeti bize 125 milyar dolara mal oldu, ki bu miktar sosyal yatırımlar için kullanılabilirdi. Demokrasi için son derece önemli olan bu seçim sürecinde AB temsilcilerinin varlıklarını hoş karşılamıyorum” dedi.

Amoroso kararın gerekçesinin, muhalefetin ortak adayı Maria Corina Machado’ya siyasi yasak getirilmesinin ardından AB’nin Venezuela’ya uyguladığı uluslararası yaptırımları 2025 Ocak’a kadar uzatma kararı olduğunu kaydederek, yaptırımların tamamen kaldırılmasını talep etti.

Muhalefet: “Oylarımıza sahip çıkacağız”

Geçen yıl Ekim ayında muhalefetle iktidar arasında imzalanan Barbados Anlaşması’nın maddelerinden biri, başkanlık seçimlerine gözlemci olarak ABD merkezli Carter Center, AB ve Birleşmiş Milletler’den seçim uzmanlarının katılması da yer alıyordu.

Özgür, demokratik bir seçim ve güvenilir seçim sonuçları konusunda ciddi endişeleri olduğunu sık sık dile getiren muhalefet tarafından yapılan ortak açıklamada, iktidardaki Nicolas Maduro hükümetinin, seçimlerde nitelikli uluslararası gözleme tabi olmaktan kaçındığı ancak 28 Temmuz’da oy kullanacak milyonlarca seçmenin sandık başında kalarak oylarına sahip çıkacağı kaydedildi.

Bir önceki başkanlık seçimlerini, güvenilir ve meşru olmadığı gerekçesiyle boykot eden muhalefet için seçimlere gözlemcilerin katılması hayati önemde.
Bir önceki başkanlık seçimlerini, güvenilir ve meşru olmadığı gerekçesiyle boykot eden muhalefet için seçimlere gözlemcilerin katılması hayati önemde.

Açıklamada, “İktidarın bu kararı seçimlerde oyların özgürce kullanılmasını manipülasyonla engelleme girişimlerinin Venezuela’da ve dünyada teşhir edilmesinden duyduğu korkunun göstergesidir. Alınan bu keyfi kararın iptal edilmesini talep ediyoruz” sözlerine yer verildi.

AB’nin kararı gözden geçirme çağrısına CNE’den ret

AB Venezuela delegasyonun sosyal medya hesabından yapılan ve CNE’ye kararını gözden geçirmesi çağrısı içeren yazılı açıklamada, “Venezuela halkı, bağımsız ve tarafsız gözlem konusunda uzun ve seçkin bir sicile sahip olan Avrupa Birliği de dahil uluslararası gözlemcilerin desteğiyle, güvenilir, şeffaf ve rekabetçi seçimlerle başkanlarını seçebilmelidir” sözlerine yer verildi.

CNE’nin açıklamaya cevabı ise gecikmedi. CNE, AB’nin Venezuela’ya uygulanan yaptırımları tamamen kaldırmadığı sürece, hiçbir seçim sürecine katılamayacağını duyurdu.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG