Erişilebilirlik

Vereme Karşı Mücadelede Kaygı Verici Gelişmeler


Vereme Karşı Mücadelede Kaygı Verici Gelişmeler
Vereme Karşı Mücadelede Kaygı Verici Gelişmeler

Hindistan’ın Mumbai kentinde verem hastalığının ilaca karşı dayanıklı türüne rastlandığı açıklandı. Uzmanlar, bunun verem karşı savaşı ciddi şekilde etkilemesinden kaygı duyuyor. Aslında veremin tedavi edilemeyen türüne daha önce de rastlanmıştı: 2007’de İtalya’da; 2009’da da İran’da az sayıda verem hastası ilaca karşı direnç göstermişti.

Dünya Sağlık Örgütü, kısaca XDR-TB olarak adlandırılan “ilaca dayanıklı verem hastalığının” 69 ülkede görüldüğünü bildiriyor. Bu vakalar, enjeksiyonla tedavi edilemeyen bir bakteri. Sağlık Örgütü her yıl 25 bin yeni vakanın görüldüğünü açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan, durumun son derece kaygı verici olduğunu söylüyor.

Yetkililer ilaca dayanıklı verem hastalığının Hindistan ve Çin gibi ülkelerde hızla yayıldığını bildiriyor. Nedeni, hastalara doğru teşhis konulamaması; antibiyotikle yanlış veya yetersiz tedavi uygulanması. İlaçların yanlış kullanılması, bakterinin bağışıklık kazanması tehlikesini arttırıyor.

Kamu sağlığı yetkilisi Dr. Neeraj Mistry, Hindistan’da yapılan anketlerde veremi doğru olarak tedavi eden doktor sayısının çok az olduğunun tespit edildiğini söyledi. Dr. Mistry, “İlaca dayanıklı veremin yayılması tamamıyla yanlış sağlık stratejilerinden kaynaklanıyor. Eğer etkisiz tedavi yöntemleri kullanırsak veya tedavi yönetimine tam olarak uymazsak, hastada bulunan bakteri ilaca karşı bağışıklık kazanmaya başlıyor,” diye konuştu.

Uzmanlar mevcut ilaçların vereme karşı mücadelede etkisiz kalmaya başlamasıyla acilen yeni ilaçların geliştirilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Bu tür veremin de aşıyla engellenmesi etkili bir strateji olabilir. İki aşı üzerinde klinik deney yapan Küresel Verem Aşısı Vakfı’ndan Dr. Ann Ginsberg hastalığın yayılmasını önlemeyi umduklarını söylüyor. Eğer bütün çalışmalar başarılı olursa verem aşısı 2020 yılında hazır olacak.

Dr. Ann Ginsberg, “Verem aşısının geliştirilmesi çok uzun bir süreç gerektiriyor. Bu biraz da hastalığın yapısından kaynaklanıyor. Örneğin vereme yakalanan bir hasta yıllarca belirti göstermiyor. Dolayısıyla vereme karşı geliştirilen bir aşı denendiğinde hastayı birkaç yıl boyunca izlemeniz gerekiyor. Neticede klinik deney süreci çok uzun sürüyor,” diyor.

Dünya verem aşısının hazırlanmasını beklerken, Dünya Sağlık Örgütü, daha güçlü bir ilacın yıl sonuna kadar hazır olmasını beklediklerini açıkladı.


XS
SM
MD
LG