Erişilebilirlik

Vize Krizi Aşıldı Güvence Konusu Pürüz Olarak Kaldı


ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Amerika’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarına vize verilmesiyle ilgili kısıtlamaların kaldırılacağını açıkladı.

ABD, İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan Türkiye vatandaşı Metin Topuz’un tutuklanması üzerine Ekim ayında Türkiye’deki diplomatik misyonlarında yapılan vize işlemlerini askıya almıştı.

ABD Ankara Büyükelçiliği’nden bugün yapılan açıklamada, Ekim ayından bu yana Türk hükümetinin, ABD’nin Türkiye misyonlarındaki yerel çalışanlarına yönelik yeni bir soruşturması bulunmadığı kaydedildi ve yine Türkiye'nin ABD misyonlarındaki yerel çalışanların resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmaması veya tutuklanmaması güvencesine bağlı kaldığı belirtildi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, "Sözkonusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun Türkiye'de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır" denildi.

Aynı açıklamada, "OHAL altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız devam etmektedir" vurgusu yapıldı ve Türk yetkililerle bu davaların "tatmin edici şekilde çözüme ulaştırılması için" görüşmelerin devam ettirildiğine dikkat çekildi.

Türkiye Büyükelçiliği’nden açıklama

Bu açıklama sonrasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de Türkiye’nin ABD vatandaşlarına uyguladığı vize kısıtlamasını eş zamanlı olarak kaldıracağını bildirdi. ABD’nin kararından duyulan memnuniyetin dile getirildiği açıklamada, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin son duyurusunda belirtilen “güvence verildiği” iddiası reddedildi.

Büyükelçi Serdar Kılıç’ın imzasını taşıyan açıklamada “ABD’nin açıklamasında sözü edilen güvenceler bağlamında Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak hükümetimizin herhangi bir güvence vermediğini, ülkemizdeki hiçbir temsilcilik görevlisinin kendi resmi görevinin icrasıyla adli soruşturmaya tabi tutulmadığını vurgulamak isteriz” denildi.

Aynı açıklamada, "Daha önce de dikkat çekmiş olmamıza rağmen, ABD'nin Türkiye'den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoylarını yanlış bilgilendirmesini doğru bulmuyoruz" görüşü dile getirildi.

Türk büyükelçiliğinin yazılı açıklamasında ABD'de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye'nin ciddi endişelerinin devam ettiği kaydedildi. Amerikan büyükelçiliğinin açıklamasının benzeri bir ifadeyle, "bu davaların tatmin edici şekilde çözülmesi için Amerikalı yetkililerle görüşmelerin devam edileceğinin" altı çizildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye ile çözülen vize krizi ile ilgili bir açıklama yaptı. Dışişleri sözcülüğünden yapılan açıklamada, ABD Büyükelçiliği’nin açıklamasıyla aynı ifadeler kullanıldı.

Açıklamada, “Ekim ayından bu yana Türk hükümeti, Türkiye misyonumuzdaki yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın, Türk yetkililerle iletişim dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır. Ayrıca Türk hükümeti ileride yerel çalışanlarımızdan birini gözaltına almak ya da tutuklamak istediğinde, Türk makamlarının Amerikan hükümetini önceden bilgilendireceğini de kaydetmiştir. Söz konusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden, ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun, Türkiye’de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır. Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygılarımız sürmektedir. Aynı şekilde, OHAL altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız da devam etmektedir. ABD yetkilileri, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmelerini sürdürecektir” ifadeleri tekrarlandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG