Erişilebilirlik

Almanya'da İçişleri Bakanı İHH'yı Yasakladı


Almanya İçişleri Bakanlığı, merkezi Frankfurt'ta bulunan Uluslararası İnsani Yardım Vakfı İHH'yı yasaklama kararı aldı. Bakanlığın açıklamasında kararın İHH'nın Filistinli islamcı militan Hamas örgütüne dolaylı mali yardım yaptığının belirlenmesi gerekçe gösterildi.

İçişleri Bakanlığı'na göre, İHH'nın yasaklanmasının nedeni, kuruluşa yapılan bağışların Gazze'de Hamas'la bağlantılı projelerin deseteklenmesi için kullanılması.

Alman İçişleri Bakanlığı, İsrail'in varolma hakkını ortadan kaldırmak için doğrudan ya da dolaylı olarak çalışan hiçbir kuruluşun Almanya'da faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Bakanlığa göre, 1992 yılında Freiburg'da kurulan İHH, daha sonra 1997'de ikiye bölünmüş ve İstanbul'da da şube açmıştı. Ancak iki kuruluş daha sonra ayrı ayrı faaliyet göstermeye başladı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yaptığı yazılı açıklamada, İHH'nın Hamas'ın terör eyelemlerini desteklediğini ve buna göz yumulamayacağını belirtti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Hamas örgütü adına bağış topladığı gerekçesiyle, ‘Uluslararası İnsani Yardım Teşkilatı’ IHH adlı Türk kuruluşunun ülkedeki faaliyetlerini yasakladı.



Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Frankfurt merkezli Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşu'nun Almanya’nın Hamburg, Hessen ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde bulunan toplam 24 bürosundaki faaliyetlerinin bu sabahtan itibaren yasaklandığını bildirdi. İçişleri Bakanı yaptığı yazılı açıklamada, ‘İsrail devletinin varlık nedenini sorgulayan kuruluş ve gruplara Almanya'da dernekleşme hakkı tanımayacağız’ dedi. Alman Dernekler Yasası, terör örgütlerine destek veren dernek ve sivil kuruluşların, Federal İçişleri Bakanı tarafından yasaklanmasına olanak sağlıyor. Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı son yıllık raporunda ilk kez ‘Uluslararası İnsani Yardım Teşkilatı’nı Anayasal düzeni ve toplumsal uyumu tehdit eden bir grup olarak tanımlamış, bu bağlamda derneğin Gazze için düzenlediği yardım kampanyalarının Hamas örgütüne destek sağladığı belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, faaliyeti yasaklanan kuruluşun ‘Gazze’ye yardım’ başlığı altında yürütttüğü kampanyaların bir yıl boyunca izlendiğini ve en az 300 cami ve dernekte toplam 3 milyon Euro bağış toplandığının tespit edildiğini bildirdiler.

Toplanan paranın dolaylı yollardan Hamas örgütüne ulaştırıldığının da saptandığını bildiren yetkililer, Almanya’da yasaklanan İHH ile Türkiye'deki İHH’nın isim benzerliğinin dışında bir ilişki saptanmadığını vurguladılar. Türkiye'de faaliyet gösteren İHH Gazze'ye yardım malzemeleri taşıyan gemileri organize etmişti. Türkiye’deki İHH’de bir açıklama yaparak, Almanya’daki İHH’nin kendilerinden bağımsız olduğunu, İHH ismini kullanarak Avrupa'da yardım toplayan 8 kuruluş olduğunu duyurdu. Açıklamada İHH’nin kendi ismini kullanan başka derneklere dava açtığı ve bu derneklerle ilgisi olmadığını gazetelere verdiği ilanlarla duyurduğu bildirildi. Almanya’daki yasaklı İHH’nin temsilcileri konuyla ilgili açıklama yapmayı red ederken, Almanya’da varlık gösteren İslami kuruluşlarla ilgili araştırmalarıyla tanınan Ali Yıldırım, her iki dernek arasında bağlantı bulunduğunu öne sürüyor.

Öte yandan Hamas örgütü 2002 yılından bu yana Almanya’da ‘terör grubu’ olarak tanımlanıyor ve tüm faaliyetleri yasaklanmış durumda. Almanya Başbakanı Angela Merkel bunda kısa bir süre önce, Hamas’ın ‘şiddeti bırakması ve İsrail'i tanıması’ gerektiğini söylemiş, bu gerçekleşmediği müddetçe Almanya'nın Hamas konusundaki tavrını değiştirmeyeceğini bildirmişti.

XS
SM
MD
LG