Erişilebilirlik

Von der Leyen Üçüncü Kez Kiev’e Gidiyor


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın kışın enerji krizine girmemesi için alınacak önlemleri açıkladı. Von der Leyen, aşırı kar eden firmalardan katkı payı, hidrojen enerjisine yatırım ve Avrupa enerji piyasası reformunu içeren üçlü bir reform paketi sundu. Avrupa’nın Ukrayna’ya yardım etmeye devam edeceğini belirten Von der Leyen, bugün Kiev’de Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşerek, yardımın detaylarını konuşacağını bildirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda geleneksel yıllık “Birliğin Durumu” konuşmasında Ukrayna Savaşı ve Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji krizine ilişkin alınacak önlemleri açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı, Genel Kurul salonuna Ukrayna bayrağının renklerini içeren bir ceket ve gömlekle geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska da Genel Kurul salonunda hazır bulundu. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Olena Zelenska’yı alkışlarla karşıladı. İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere üç dilde Genel Kurul’a hitap eden Von der Leyen, konuşmasına “Bugün cesaretin bir adı var, cesaretin adı Ukrayna'dır” sözleriyle başladı.

Avrupa Birliği tarafından alınan yaptırım kararlarının Rus ekonomisi üzerindeki etkisini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Von der Leyen, “Versailles zirvesinden 6 ay sonra, Vladimir Putin yine de ülkesine karşı alınan tedbirlerin etkisini sınırlamakla övünüyordu. Ancak bu gözlem gerçekçi değil. Yaptırımlar etkili oldu” dedi. Von der Leyen, "Bugün Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüşmek üzere Kiev'e gideceğim. Ukrayna’ya Avrupa yardımının devamını ayrıntılı olarak tartışmak için gideceğim” dedi.

Rusya'yı "Avrupa değerlerine karşı bir savaş" yürütmekle suçlayan Von der Leyen "Gerekli cesaret ve dayanışmayla Putin'in başarısız olacağına ve Ukrayna ile Avrupa'nın galip geleceğine inanıyorum" diye konuştu. Avrupa’da savaşın yol açtığı enerji krizine yanıt vermek için acil durum önlemlerini de açıklayan Komisyon Başkanı Von der Leyen, AB ülkelerine 140 milyar Euro getirecek, “aşırı kar eden şirketlerden katkı payı alınmasını” içeren planı uygulamaya koyacaklarını duyurdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı, "düşük maliyetli elektrik üreten şirketlerin gelirlerini" ve fosil yakıt üreticilerinden bir "kriz katkısı" almayı teklif edeceklerini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna'ya verdiği destekten dolayı Avrupa'yı cezalandırmak için "gaz kaynaklarını bir silah olarak" kullandığını dile getiren Von der Leyen, "Gazlarını Avrupa'ya göndermektense yakmayı tercih ediyorlar" diyerek, Avrupa’nın artık kendi kaynaklarını yaratması gerektiğini söyledi. Von der Leyen, “Bazılarının savaştan kar etmelerini ve vatandaşların sırtından dev karlar elde elde etmelerini kabul etmek zor” diyerek, “süper kar” eden şirketlerin karlarına üst sınır getiren yasayı getireceklerini kaydetti.

Alman politikacı, artan gaz fiyatlarının elektrik fiyatlarını da tetiklediği enerji piyasası yasasında reforma gideceklerini duyurdu. AB Komisyonu Başkanı, alternatif enerji arayışları çerçevesinde de hidrojen enerjisine 3 milyar Euro yatırım yapabilen bir kamu bankasının oluşturulmasını da öngördüklerini dile getirdi.

Hidrojen Bankası duyurusu, AP’li milletvekilleri tarafından uzun süre alkışlandı. AB içinde “Avrupa elektrik piyasası reformunun” duyurusu da heyecanla bekleniyordu. Mevcut piyasa koşullarında, artan enerji fiyatları, en pahalı enerji olan “gaz fiyatlarına bağlı olarak” belirleniyor. Komisyon bu nedenle “Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji fiyatlarının gaz fiyatlarından ayrıştırılması için” reforma hazırlıyor. Ancak bu reform, tüm üye devletler tarafından desteklenmiyor. İskandinav ülkeleri, elektriği ucuza üreten Fransa’nın ön ayak olduğu reforma şiddetle karşı çıkıyor.

Komisyon Başkanı, konuşmasının önemli bir bölümünü, AB'de hukukun üstünlüğünün ve demokratik değerlerin korunmasına ayırarak, bu değerler için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın AB üyelik başvuruları konusunda da, "Birliğimizin geleceği sizsiniz ve birliğimiz sizsiz tamamlanmaz" dedi ve Fransa tarafından önerilen daha geniş bir Avrupa Birliği projesi olan "Avrupa Siyasi Topluluğu" projesine destek verdiğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG