Erişilebilirlik

Virginia'da Silah Yanlılarının Eyleminde Korkulan Olmadı


ABD'nin Virginia eyaletinin başkenti Richmond'da bireysel silahlanma yanlısı eylemciler eyalet kongresinin bazı kısıtlamalar öngören önlemlerini protesto için toplandı.

Eylemi asıl düzenleyen grup Virginia Vatandaşları Savunma Ligi'ydi. Ancak eylemi fırsat bilen bazı ırkçı grupların yanı sıra, kendilerini milis grubu olarak adlandıran gruplara mensup silahlı kişiler de eyleme katılmak üzere Richmond'daydı.

"Eyleme binlerce silahlı aktivist katıldı"

Geçtiğimiz Cuma gününden itibaren bölgede olağanüstü hal ilan eden Virginia Valisi, eyalet kongresi önündeki meydanda silah taşınmasını geçici olarak yasaklamıştı. Eyalet kongresi önündeki meydana silahla giriş yasak olsa da, eylemcilerden bazıları meydan girişine kadar kamuflaj kıyafetleri ile geldi. Bazılarının üzerine silah da bulunması da dikkat çekti. 22 binden fazla silahlı aktivist eyleme katıldı.

Yetkililer 3 yıl önce Virginia eyaletinin Charlottesville bölgesinde ırkçı gruplar ve karşıt göstericiler arasında can kaybının da yaşandığı olayların benzerinin yaşanmaması için Richmond’da sıkı güvenlik önlemleri aldı. Meydana girmek isteyenler önce güvenlik kontrolundan geçirildi, silahı olanların silahları alındı. Polis kaynaklarına göre, maske kullanılmasının yasak olduğu uyarısına rağmen yüzünü bandana ile gizleyen 21 yaşındaki kadın bir eylemci dışında gözaltına alınan olmadı. Öğle saatlerine doğru toplanan kalabalık öğleden sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Gösteri sırasında sokak satıcıları da üzerinde silah yanlısı ve Başkan Donald Trump yanlısı sloganlar olan tişörtler sattı. Eyleme Teksas'tan bir tüfek ve tabancasıyla katılan Teri Horne, "Onları Virginia'da durdurmazsak, başka eyaletlerde de silahlarımızı elimizden alacaklar" dedi.

Geçtiğimiz hafta FBI’ın düzenlediği operasyonda, Ricmond'daki gösteriye katılarak olay çıkaracakları şüphesiyle Neo-Nazi grubuna üye olduğu belirtilen 3 kişi gözaltına alınmıştı.

Gösteriye katılan silah yanlıları, Demokratlar'ın kontrolundaki yeni yasama organının gündeminde olan silah yasa tasarılarına karşı tepkilerini dile getirdi.

Virginia Kongresi'nin her iki kanadında da Demokratlar çoğunlukta ve eyalet valisi de Demokrat Ralph Northam. Kongre'nin gündeminde 8 silah yasa tasarısı bulunuyor ve bunların kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Virginia eyalet yönetiminin, her iki kanadının da kırmızı bayrak yasaları denilen, mahkemelerin ve yerel polisin topluma tehdit oluşturduğu kanısına vardıkları kişilerin silahlarını ellerinden almaya imkan veren yasaları hayata geçirmesi bekleniyor.

Başkan Donald Trump eylemi Twitter'dan paylaştığı mesajlarla desteklemişti. Trump Cuma günkü mesajında ‘‘Anayasa’nın ikinci maddesi Virginia eyaletinde çok ciddi saldırı altında’’ ifadelerini kullanmış, ‘‘Demokratlar’a oy verirseniz böyle olur. Silahlarınızı elinizden alırlar’ diye yazmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG