Erişilebilirlik

Wagner Grubu Türkiye’den Silah Satın Aldı mı?


Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bazı gizli belgelerinin kamuoyuna sızması ABD’de tartışılmaya devam ederken, belgelerden birinde Kremlin’in Ukrayna’daki savaşta destek verdiği Wagner Grubu’nun Türkiye’den silah satın almak için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili haber Amerikan New York Times ve Washington Post gazetelerinde yer aldı. Habere göre Amerika Wagner Grubu’nun planlarına erişim sağladı.

Buna göre grup Türkiye’den silah satın almaya çalıştı. Habere göre bazı Wagner üyeleri, grubun Ukrayna ve Mali’deki faaliyetleri için Türk bağlantılarıyla silah ve mühimmat satın alımı için buluştu.

Kamuoyuna sızan belgelerde ayrıca Mali lideri Assimi Goita’nın Mali’nin Wagner Grubu adına bu silahları Türkiye’den temin edebileceğini aktardığı kaydediliyor.

Bununla birlikte Washington Post, sızan belgelerde Türk hükümetinin Wagner Grubu’nun çabalarıyla ilgili bilgisi olup olmadığı konusunda bir netlik olmadığını bildiriyor.

Pentagon, Twitter ve Telegram’da yayınlanan gizli belgelerle ilgili soruşturma başlatmış durumda.

Belgelerde Amerika’nın, NATO’nun Ukrayna’ya, Rusya’ya karşı saldırı için sağlamaya çalıştığı silahların planları yer alıyor.

Ukrayna ordusu istihbaratı, gizli belgelerin Rusya tarafından internete sızdırıldığını kaydediyor.

Amerikalı yetkililer de 7 Nisan’da Reuters’a yaptıkları açıklamada belgelerin sızmasının ardında Rusya ya da Rus unsurların olduğunu belirtmişti.

Wagner Grubu, Rusya’nın en fazla dikkat çeken paralı asker grubu.

Grubun kurucusu Rus oligark Yevgeny Prigozhin.

Grup, Rusya ordusuyla birlikte Ukrayna’nın doğusunda Soledar ve Bahmut savaşlarında yer alıyor.

Wagner Grubu, Ukrayna, Libya, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik’te işkence ve yargısız infaz dahil insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Ocak ayında Amerika Maliye Bakanlığı Wagner Grubunu ‘önemli uluslararası suç organizasyonu’ olarak nitelemiş ve yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma

ABD Savunma Bakanlığı sözcü yardımcısı Sabrina Singh, gizli belgelerin sızdırılması ve sosyal medyada yer almasına ilişkin Adalet Bakanlığı’nın cezai soruşturma başlattığını açıkladı.

Pentagon sözcüsü, sızan belgelerin ABD’nin ve müttefiklerinin ulusal güvenliğine yönelik etkisinin değerlendirildiğini ve bu kapsamda Amerikalı yetkililerin müttefik ve ortak ülkelerle irtibata geçtiğini kaydetti.

Yetkili, Kongre’nin ilgili komisyonlarını da bilgilendirdiklerini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG