Erişilebilirlik

Wall Street'i İşgal Hareketinin Başarısındaki Sır


Wall Street'i İşgal Hareketinin Başarısındaki Sır
Wall Street'i İşgal Hareketinin Başarısındaki Sır

Wall Street’i İşgal Hareketi, başarısıyla herkesi şaşırtıyor. Peki protestocular New York’taki Zucotti Parkı’nda bir aydan fazla süredir kalmayı nasıl başardı?

“Wall Street’i İşgal” hareketi, en güçlü özelliğinin iyi örgütlenmek olduğunu gösterdi. Hareketin üssü haline gelen, özel bir şirkete ait küçük Zucotti Parkı hafta içinde birkaç yüz protestocu barındırıyor. Haftasonu parka binlerce kişi akın ediyor. İşgal hareketi şimdiye kadar 300 bin dolardan fazla para topladı. Ancak protestocular daha çok bağışlanan yardım malzemesi ve hizmetten yararlanıyor.

Mutfakta protestocuları doyurmak için günde üç öğün yemek yapılıyor.Protestoculardan Carlos şunları söylüyor:

“Kentin birçok yerinde mutfağımız var. Yemek pişirmemiz için evlerinin kapılarını bize açtılar. Yemekleri yapıp buraya taşıyoruz.”

Açık bir parkta geceyi geçirmek için gereken hizmet ya da ürünlerin dağıtıldığı “konfor noktası” denilen bir merkez oluşturulmuş. Göstericilerden Antonio, durumu şöyle anlatıyor:

“Göstericilere duş yapmaları için mekan temin ediyoruz. Her seferinde 4-5 kişiyi alıp ya bize evini açanların ya da harekete katılanların evine gidip duş yapıyoruz.”

Bazı gösterilerin İspanyolca yapılması da hareketin ne kadar farklı kesimlere hitap ettiğinin bir göstergesi.Luis de protestoculardan biri ve duygularını şöyle anlatıyor:

“Bu hareketin sahibi yok. İsteyen herkes katılıyor. New York gibi bir kent için bu çok normal.”

Protestocular sık sık gergin anlar yaşasa da sabahları verilen yoga dersleri ve hatta masaj hizmeti stresi azaltıyor. Buddy, gönüllü olarak her sabah protestoculara masaj yaptığını söylüyor:

“Herkese ücretsiz masaj yapıyorum. Parktan geçenler, hatta protesto edilen New York polisi bile bu hizmetten yararlanıyor.”

Göstericileri bir araya getiren, mevcut durumdan kaynaklanan ortak hoşnutsuzluktu. Ancak herkes bir arada olmaktan çok memnun. Wall Street’i İşgal Hareketi'nin aynı görüşlere sahip, birbirine destek olan katılımcılarla çok daha güçlü hale gelmeyi başardığı görülüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG