Erişilebilirlik

Washington'da Siyasi Ortam Partizanlaşıyor


Washington'da Siyasi Ortam Partizanlaşıyor
Washington'da Siyasi Ortam Partizanlaşıyor

Amerikan tarihinin seçim sonrası en verimli geçen yasama dönemlerinin birinin ardından kamuoyu, yeni Kongre’nin partilerüstü ortak paydada buluşup buluşamayacağını görmek için merakla bekliyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Parti, Başkan Obama’nın sağlık reformunu iptal etmek istiyor. Hükümet harcamaları, borçlanma, emeklilik maaşları, enerji politikası, göçmenlik reformu gibi birçok iç soruna ilişkin tartışmaların kızışması bekleniyor. Washington’da partizanlığı bir kenara bırakıp birlik olmak, genellikle sözde kalıyor.

Washington’da müzmin bir siyasi geçimsizlik var ve bu, ulusal önceliklerin gündeme gelmesini engelliyor. İki partinin de kendi öncelik ve politikalarını uygulayamaması ve ana ilkelerden ödün vermemesi, siyasi çıkmazın devamı anlamına geliyor. Senato’da son iki yıldır yasaların çıkmasını engelleme girişimlerinin sayısı, 19 ve 20‘inci yüzyıllardakilerin toplamını geçmiş durumda. Siyaset uzmanı Norman Ornstein’ın yorumu şöyle: ”41 yıldır Washington’dayım, Kongre siyasetinin içindeyim, bu kadar kötüsünü ilk kez görüyorum.”

Başkan Obama göreve başlarken uzlaşma ortamı yaratma ve Washington’un kutuplaşmaya yolaçan siyasi söylemini değiştirme sözü vermişti. Ancak Obama, siyasi zaferlerinin hemen hemen hepsini Cumhuriyetçiler’in muhalefetine ve son yılların en hararetli siyasi tartışma ortamına rağmen kazandı.

Yeni Kongre’nin göreve başlamasıyla değişim çağrıları da tazelendi. Massachusetts Senatörü Demokrat John Kerry’nin yorumu şöyle: ”Gelecek neslin dünyası çok hızlı değişecek. Siyasi partiler bir sonraki seçime dar bakış açısıyla yaklaşmamalı. 21‘inci yüzyıl, kapsamlı sorumluluk duygusunu yerleştirebildiğimiz, siyasi kavgaları ülkemiz için en iyi sonucu verecek tartışmalarla değiştirebildiğimiz takdirde Amerika’nın yüzyılı olabilir.”

Geçen yıl Kongre seçimlerinden sonraki yasama dönemi aslında bir umut ışığıydı. Demokrat ve Cumhuriyetçiler oldukça tartışmalı mali konularda ortak paydada birleşmeyi ve vergi yasasını çıkarmayı başardı. Cumhuriyetçiler’in desteği sembolik denecek kadar az da olsa başka önemli tasarılar da yasalaştı. Başkan Obama şunları söylüyor: ”Son iki yılın kavgalarına yeniden başlayamayız. Bu kavgalar ekonomiyi ileri götürmemizi engelliyor.”

Ancak Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, seçmenlerine, başta sağlık reformu olmak üzere Obama’nın politikalarını durdurmak ya da engellemek için söz verdiklerini söylüyor. Fred Upton Michigan Cumhuriyetçi milletvekili: ”Sağlık reformu yasasını kaldırıncaya kadar uğraşacağız.”

Demokrat Parti Senato Çoğunluk lideri Harry Reid, yasanın iptalini mümkün görmüyor: ”Cumhuriyetçiler’in sağlık reformu yasasının iptal edilmeyeceğini artık anlaması gerekiyor.”

Arizona Demokrat Kongre üyesi Gabrielle Giffords’un uğradığı silahlı saldırının siyasi söylemde kalıcı bir etki bırakıp bırakmayacağını zaman gösterecek. Uzlaşmak için sinirlerin yatışıp suların durulması gerekiyor. Ancak şimdilik saldırının Kongre üyeleri arasında birleştirici bir etki yarattığı görülüyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da bu görüşte: ”Birimize yapılan saldırı, hepimize yapılmış demektir. Şiddetin toplumumuzda yeri yok.”

Arizona’daki silahlı saldırıdan sonra sağlık reformunun iptaline ilişkin oylama dahil Temsilciler Meclisi çalışmaları bir süre ertelendi. Ancak Washington’u zor günlerin beklediğini söylemek mümkün.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG