Erişilebilirlik

Washington'da Gündem Telekulak İddiaları


Washington'da Gündem Telekulak İddiaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Eski başkan Barack Obama’yı seçim kampanyası sırasında kampanya merkezi Trump Tower’ın telefonlarını dinlettiği iddiasıyla suçlayan Başkan Trump’ın bir an önce bu iddiayı destekleyecek kanıtları açıklaması bekleniyor. Rusya’nın siber saldırılarla Amerika’daki başkanlık seçimlerine müdahalesini soruşturan Kongre, oturumlar başlamadan önce Beyaz Saray’ın telekulak iddialarına ilişkin kanıtları sunmasını istiyor.

Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Devin Nunes ve en kıdemli Demokrat Üyesi Adam Schiff’e göre, Amerikan kamuoyunun, Başkan Trump’ın selefi Obama’ya yönelik telekulak suçlamasına ilişkin ayrıntıları bilme hakkı var: ”Başkan Trump, selefi Obama’nın telefonlarını dinletmesinin, Watergate’e ‘devede kulak’ dedirtecek bir skandal olduğunu iddia ediyor. Bu olası bir skandal. Ancak alternatifi de farklı bir tür skandal. O da görev başındaki bir amerikan başkanının, selefini, yasadışı bir eylemde bulunmakla suçlaması ve bu iddiaları kanıtlayamaması.”

Kongre üyeleri, Trump Tower’ın telefonlarının dinlendiği iddialarından ayrı olarak, Trump’ın yakın çevresine yönelik soruşturma olup olmadığını öğrenmek istiyor.

Devin Nunes, ”Asıl yanıt bulması gereken soru, Trump ya da yakınındakilerin istihbarat örgütleri ya da polis tarafından hedef alınıp alınmadığı. Bu mesele, sorulan birçok sorunun odağında yer alıyor. Şu anda böyle bir soruşturma yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz.”

Beyaz Saray, Başkan Trump’ın Obama’yı telefonlarını dinletmekle neden suçladığı konusuna henüz açıklık getirmedi.

Beyaz Saray sözcücü Sean Spicer, ”Bana ‘ya kanıt varsa’ diye soruyorsunuz. Henüz yapılmamış bir soruşturma ya da yazılmamış bir rapor hakkında hipotezler yürütmeyeceğim. Soruşturmadan sonra gereken yanıtı vereceğiz.”

Elijah Cummings, ”Trump ne söylediğine, twitter’da ne yazdığına dikkat etmeli. Daha az twit atmalı, daha çok liderlik yapmalı.”

Kimilerine göre trump’ın suçlamalarının gerçeği yansıtmadığının ortaya çıkması durumunda bunun sonuçları ağır olur.

Adam Schiff, ”Başkan Trump bundan altı ay sonra İran’ın nükleer anlaşmanın şartlarını ihlal ettiğini söyler ve bunun doğru olmadığı ortaya çıkarsa çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kalırız. Bu iddianın doğru çıkması ise daha da vahim olur. Çünkü asıl mesele Trump’ın inandırıcılığıyla ilgili. Amerikan kamuoyu ya da başka ülkelerin halkları Trump’a inanır mı?”

20 Mart’ta başlayacak Kongre oturumlarında çok sayıda istihbarat ve emniyet teşkilatı yetkilisi ifade verecek.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG