Erişilebilirlik

WhatsApp Belirsizlikleri Gidermedi ‘Dijital Göç’ Sürüyor


Dünyada iki milyardan fazla kişi tarafından kullanılan haberleşme ve mesajlaşma platformu WhatsApp’ın gizlilik politikasını 8 Şubat itibariyle değiştireceğini ve bu değişimi kabul etmeyenlerin uygulamayı kullanamayacağını açıklaması Türkiye’de tepkilere yol açıyor.

WhatsApp’ın sahibi Facebook’un durumu izah etmeye çalışan açıklamalarına rağmen on binlerce kişinin diğer haberleşme platformlarına yönelmesi birkaç gün içinde o kadar hızlandı ki sosyal medya uzmanları bu hareketliliği ‘‘dijital medyada kavimler göçü’’ olarak tanımlıyor.

WhatsApp’ın açıklaması sonrası Rekabet Kurumu soruşturma, Kişisel Verileri Koruma Kurulu ise inceleme başlattı.

Rekabet Kurumu’dan, verilerin başka hizmetler için kullanılmasını durdurma kararı

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada WhatsApp’ın yeni koşullarının durdurulduğu belirtildi.

‘‘Rekabet Kurulu’nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu’nun 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açılmıştır. Söz konusu uygulamaların soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.’’

Kişisel Verileri Koruma Kurulu da bugünkü toplantısında Whatsapp’ın kullanıcıları kabule mecbur tuttuğu metni, ‘‘kişisel verilerin korunması mevzuatı genel hükümleri ile kanunun açık rıza, veri işleme şartları, yurtdışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden değerlendirme” kararı aldı.

Prof. Akdeniz: ‘‘WhatsApp’ın dayatma usulünü mazur görmeyiz’’

Siber haklar uzmanı hukukçu Yaman Akdeniz, WhatsApp’ın ileride muhtemel yasal sorunlarla karşı karşıya kalmamak için kendini güvene almak istediğini buna karşılık da hükümetin Türkiye’de bir ofis açmaya yanaşmayan Facebook’u köşeye sıkıştırmaya çalıştığını söyledi.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Profesör Akdeniz, ‘‘Türkiye açıkça Facebook’a mesaj veriyor. Çünkü Facebook Türkiye’de ofis açmayı reddetti. Tabii burada WhatsApp’ın dayatma usulünü mazur görmeyiz. Kullanıcılara yeni sözleşmeyi dayatıyor. İmzalayıp rıza göstermeyenler 8 Şubat’tan itibaren WhatsApp'ı kullanamayacak. Burada temel amaç ticari. Yoksa kişisel yazışmaları kullanmayacağını zaten söylüyor. Bildiğiniz gibi WhatsApp şifreleme altyapısında şu anda revaçta olan Signal’in uçtan uca protokolünü kullanıyor ’’ dedi.

WhatsApp’ın alternatifleri neler?

Yaman Akdeniz’in dile getirdiği Signal dışında iki farklı haberleşme platformu daha Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu Facebook’un 2014 yılında satın aldığı WhatsApp’a alternatif olarak gösteriliyor.

Bunlardan ilki, Rus girişimci Pavel Durov’un operasyon merkezi olarak Dubai’yi seçtiği ve yaklaşık 400 milyon kişinin kullandığı Telegram.

İkinci platform Türkiye’nin en çok kullanılan telefon operatörü Turkcell’in 2015’te açtığı BİP.

2018’den bu yana kullanımda olan Signal ise Whatsapp’ın kurucularından Brian Acton ile Moxie Marlinspike tarafından kurulmuş bir başka platform.

Aralarında ne farklar var?

WhatsApp, telefon numarası, telefon rehberi, yaklaşık konum bilgisi, satın alma geçmişi, performans verilerini ve cihaz kimliğini toplarken Telegram, telefon numarası, rehber ve cihaz kimliğine dair verilere sahip oluyor.

BİP ise telefon numarası, cihaz kimliği, telefon rehberi, tam konum bilgisi, satın alma geçmişi, performans verileri, ses verileri ile fotoğraf ve video verilerini alabiliyor.

En az veri toplayan platform sadece telefon numarasını elde eden Signal.

İçerik güvenliği konusunda en fazla merak edilen konu ise uçtan uca şifreleme. Bu konuda WhatsApp, Signal ve BİP güvence verirken Telegram yalnızca gizli sohbetler için bunu temin ediyor.

WhatsApp yedeklemeyi üçüncü parti üzerinden bulutta yaparken, BİP kendi server’ları üzerinden bulutta yedekleme yapıyor. Signal istenirse cihazda yedekleme yapabiliyor. Telegram kendi sunucuları üzerinden bulutta yedekleme yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG