Erişilebilirlik

Wikileaks CIA’i Beceriksizlikle Suçladı


Wikileaks’in son olarak yayınladığı ve Amerikan gizli istihbaratının kullandığı teknolojik korsanlık yöntemlerini gösteren belgeler yabancı diplomatlar arasındaki kaygıları arttırıyor.

Yayınlanan belgelerle ilgili fikri sorulan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kendisinin casusluk girişimlerine karşı, önemli bazı toplantılara cep telefonunu yanına almadan girdiğini söyleyerek yanıt verdi.

Lavrov “En azından zor duruma düşmekten kurtuluyorum,” dedi.

Lavrov bu açıklamasıyla Wikileaks’ın yayınladığı belgelerde yer alan ve CIA’in casusluk faaliyetleri için akıllı telefonların ve televizyonların mikrofonlarını kullanması iddialarına atıfta bulundu.

Lavrov ayrıca, “Wikileaks belgelerinin gösterdiği kadarıyla CIA kendisi casusluk ve korsanlık faaliyetlerini yapıp bunu başka bir devlet yapmış gibi gösterebiliyor,” dedi. Rus dışişleri bakanı buna karşın Amerika’da son yapılan saldırılarda “Rusya’nın ‘parmak izleri’ var” denilerek kendilerinin suçlandığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Geng Shuang da Wikileaks’in ortaya çıkardığı bilgiler ile ilgili kaygı duyduklarını ve Çin’in her türlü bilgisayar korsanlarına karşı olduğunu söyledi.

Çinli bakan ”Amerika’yı Çin’e ve diğer ülkelere karşı internet korsanlığı yapmayı, dinlemeyi, izlemeyi ve gizli bilgileri çalmayı durdurması konusunda uyarıyoruz,” dedi.

Wikileaks yaptığı açıklamada CIA’in, siber korsanlıkla ilgili elindeki araçların çoğunluğunun kontrolünü kaybettiğini söyledi. Wikileaks, bu amaçla kullanılan siber korsanlık araçlarının(yazılım/donanım) Amerikan hükümeti adına çalışan bazı eski bilgisayar korsanlarına verildiğini, kendilerine söz konusu materyalleri bu kişilerden birinin verdiğini söyledi.

Wikileaks kurucusu Julian Assange da CIA’i “büyük bir beceriksizlik göstermekle” suçladı. Assange telekonferans yöntemi ile düzenlediği basın toplantısında “Bu şekilde bir korsanlık araçları geliştirip daha sonra bunun tamamını üstelik de güvenlikli olmayan bir yerde saklamak büyük bir beceriksizlik,” dedi.

Assange bazı teknoloji şirketlerinin kendileri ile irtibata geçerek CIA’in operasyonu hakkında daha detaylı bilgi istediklerini söyledi. Wikileaks’in kurucusu, teknoloji firmalarıyla onları korsanlığa karşı korumak üzere çalışacağını da söyledi.

Assange “Teknoloji firmalarına bazı teknik detaylara özel ulaşım hakkı vermeye karar verdik. Böylece onlar da hatalarını düzeltebilirler,” dedi.

Apple ve Samsung firmaları yaptıkları açıklamalarda Wikileaks belgelerinde ortaya çıkan detaylarla ilgili incelemeler yaptıklarını duyurdular. Apple belgelerde işaret edilen bazı noktalarla ilgili tespitlerde de bulunduklarını açıkladı.

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelere göre CIA Apple, Google, Microsoft ve diğer bazı Amerika kökenli teknoloji şirketlerinin ürettiği yazılımlardaki açıkları tespit etti. Ancak istihbarat örgütü bu açıkları şirketlere bildirmek yerine bunu elinde tuttu ve kullanıcıları potansiyel saldırılara karşı ortada bıraktı.

CIA ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Wikileaks’in Amerika’nın güvenliğine zarar verdiğini ve ülkenin düşmanlarına yardım ettiğini söyledi.

Wikileaks hafta başında Amerikan istihbarat kuruluşu CIA’in bilgisayar korsanlığı kabiliyetlerini ortaya koyan binlerce sayfa gizli belge yayınladı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG