Erişilebilirlik

Wikileaks Kurucusu Assange Cezaevinde Evlendi


Wikileaks’in kurucusu Julian Asssange uzun zamandır birlikte olduğu avukat Stella Moris ile Londra’nın güneydoğusundaki yüksek güvenlikli cezaevinde evlendi. Küçük törene yalnızca dört konuk katıldı. Bunların ikisi resmi nikah şahitleri ikisi ise cezaevi gardiyanlarıydı.

Moris, Belmarsh Cezaevi’nin kapısının önünde yaptığı açıklamada ‘‘Çok mutlu ve çok üzgünüm. Julian’ı bütün kalbimle seviyorum ve burda olmasını çok isterdim’’ dedi.

Moris tesisin dışında bir nikah pastası kesti ve cezaevi önünde toplanan Assange'ın destekçileri için bir konuşma yaptı.

Moris, ‘‘Biliyorsunuz yaşadığımız şey zalimce ve insanlık dışı. Birbirimize duyduğumuz aşk sayesinde bu durumla ve gelecekte yaşayacaklarımızla başedebiliyoruz. O dünyadaki en muhteşem insan. O harika biri ve özgür olması gerekir’’ diye konuştu.

Amerikalı yetkililer Londra’da cezaevinde tutulan Assange’ın Wikileaks aracılığıyla yaklaşık 10 yıl önce ABD’nin gizli askeri kayıtlarını ve diplomatik yazışmalarını açığa çıkarmak dahil 18 suçtan yargılanması için ülkeye teslim edilmesini istiyor.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen 50 yaşındaki Avustralyalı Assange, 2019’dan bu yana Belmarsh Cezaevi’nde kalıyor. Assange daha önce yedi yıl boyunca Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

Assange, büyükelçilikte yaşadığı sırada Moris’ten iki çocuk sahibi olmuştu. Yaklaşık 10 yaş daha genç olan Stella Moris, Assange ile 2011’de hukuk ekibinde avukatlık yapmaya başladığı sırada tanışmıştı. Reuters haber ajansına göre ikilinin ilişkisi 2015’te başladı.

Nikah memuru tarafından yapılan tören, cezaevinin ziyaret saatleri içinde gerçekleştirildi. Yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi, çocuk katili Ian Huntley gibi isimlerin de kaldığı yer olarak biliniyor.

Cezaevi, tören sırasında fotoğrafçı ya da gazetecilerin tanık olarak bulunmasına izin vermedi.

Stella Moris
Stella Moris

Moris’in leylak rengi gelinliğini ve Assange’ın İskoçyalı ailesi ile bağlarını yansıtan İskoç eteğini İngiliz moda tasarımcısı Vivienne Westwood tasarladı. Moris'in gelinliğinin üzerinde Westwood'dan gelen kişisel bir mesaj yer alıyordu ve uzun duvağın üzerine "cesur", "acımasız", "özgür kalıcı aşk" gibi sözcükler işlenmişti.

Geçmişte Assange’ın ABD’ye teslim edilmesine karşı kampanya da düzenleyen Westwood, ‘‘Benim için Julian saf bir ruh ve bir özgürlük savaşçısı’’ dedi.

Nikahtan önce Guardian gazetesine bir makale yazan Stella Moris, ‘‘Sanırım Julian’ın halk tarafından bir insan gibi görünmesinden endişe ediyorlar. O sadece bir isim değil; bir insan. Bu korkuları Julian’ın ne pahasına olursa olsun, nikah gününde bile hatta en çok da nikah gününde kamuoyu önünde görünmez olmasını istediklerini gösteriyor’’ demişti.

Moris makalede hayatının aşkıyla evleneceğini söylemiş ve Assange’ı ‘‘Muhteşem, zeki ve komik’’ olarak nitelendirmişti.

Assange, bu ayın başlarında ABD’ye teslim edilmesi kararına karşı İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde temyiz başvurusunda bulunma izninin reddedilmesiyle büyük bir darbe almıştı. Assange’ın hükümetin ABD’ye sınır dışı edilmesini onaylamasına itiraz etme hakkı ise hala mevcut.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG