Erişilebilirlik

Wilson: 'Belgelerin Sızması Son Derece Yıkıcı Oldu'


Wilson: 'Belgelerin Sızması Son Derece Yıkıcı Oldu'
Wilson: 'Belgelerin Sızması Son Derece Yıkıcı Oldu'

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Dışişleri Bakanlığı kriptolarının yayınlanmasını değerlendirdi

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Amerika Dışişleri Bakanlığı kriptolarının yayınlanmasının “son derece yıkıcı” olduğunu söyledi.



Büyükelçi Wilson şöyle konuştu: “Bu kriptoların yayınlanmasının Amerikan diplomasisine, uluslararası topluma olumsuz etkileri oluyor. Bazı ülkelerin iç politikalarını da olumsuz etkiliyor – ki anladığım kadarıyla bunlar arasında Türkiye de var. Şimdi ne olacak? Bizimle açık ve dürüst şekilde konuşan bazı insanlar, ‘acaba sana söylediklerim kamuoyu önünde adımla mı yazılacak’ diye sorabilirler. Amerikalı diplomatlara artık farklı bakıyorlar. Bu da çok talihsiz; son derece yıkıcı bir şey. Bu nedenle belgeleri sızdıranlar adalete teslim edilmeli.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, WikiLeaks tarafından yayınlanan Dışişleri Bakanlığı kriptoları konusunda hukuki yollara başvurabileceklerini söylemişti. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Wilson, bunun “gerçekçi bir yaklaşım olmadığını” söyledi.

Wilson şöyle konuştu: “Bu kriptoların yazarları hakkında yasal işlem başlatılması veya bu yönde konuşmak akılcı bir şey değil. Diplomatların diplomatik dokunulmazlığı vardır. Bu raporlar kamuoyuna açıklanacağı niyetiyle yazılmadı. Bu söylemin gerçekçi bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.”

Büyükelçi Wilson’a bu kriptoların nasıl kaleme alındığını, bu işlemin mekanizmasını sorduk. Wilson şöyle diyor: “Büyükelçiliklerin fonksiyonlarından biri bulundukları ülke hakkında bilgi vermek ve analiz yapmaktır. Bu dış politika olabilir, iç gelişmeler olabilir. Bu diplomatlar, basını özenle inceleyerek, gelişmeleri dikkatle izleyerek ve pek çok kaynakla görüşerek rapor hazırlarlar, bu raporları Washington’a gönderirler. Diplomatlar güvenilir olan ve güvenilir olmayan bilgileri ayıklar. Duyduklarını bildirirler. Sonra bu bilgiler, Washington’da başka kaynaklardan da bilgi sahibi olan kişiler tarafından değerlendirilir, daha kapsamlı bir resim oluşturulur ve politikacılara bilgi verilir.”

Büyükelçi Wilson 2005 -2008 yıllarında Ankara’daydı. Wilson, Türk Amerikan ilişkilerinin her zaman komplike olduğunu, zorluklar içerdiğini söylüyor, ancak her zaman olduğu gibi bu zorlukların aşılacağını düşünüyor: “Türk-Amerikan ilişkileri her zaman için biraz karmaşık ve zorluklarla dolu olmuştur. Bazen gereğinden fazla zorluklarla dolu olmuştur. Son 10 yıl içinde ilişkilerimizde inişler, çıkışlar oldu. 2003 yılının Mart ayında yaşananlar ve sonrası Türk Amerikan ilişkilerinde büyük bir sorundu. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi olarak bu sorunları gidermeyi, ortak çıkarlarımızın bulunduğu bir çok konu üzerinde işbirliği yapabilmemizi sağlamayı görev edinmiştim. Başardıklarımdan da gurur duyuyorum. Her şeyi yapamadık. Ama birçok iyi şey yaptık. Özellikler geride bıraktığımız yaz aylarında bazı gerginlikler oldu. İki ülkenin liderlerinin yakın iletişim halinde olmaları önemli. Zorlukları, meseleleri bir şekilde halledeceğiz, her zaman yaptığımız gibi.”

WikiLeaks tarafından açıklanan kriptoların bazıları bu döneme denk geliyor. Büyükelçi Wilson, kriptoların WikiLeaks tarafından yayınlanmasına rağmen bu bilgilerin kanunen gizliliğini koruduğunu bu nedenle içeriğini değerlendiremeyeceğini söyledi.





XS
SM
MD
LG