Erişilebilirlik

Wisconsin'deki Protestolarda 2 Can Kaybı


25 Ağustos 2020 - Kenosha, Wisconsin'de siyah Amerikalı Jacob Blake'in polis tarafından vurulmasına karşı protestolarda şiddet eylemleri yaşandı
25 Ağustos 2020 - Kenosha, Wisconsin'de siyah Amerikalı Jacob Blake'in polis tarafından vurulmasına karşı protestolarda şiddet eylemleri yaşandı

Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde siyah Amerikalı Jacob Blake’in polis tarafından silahla vurulmasının ardından başlayan protestoların üçüncü gününde iki kişi silahlı müdahale sonucu yaşamını yitirdi, bir kişi yararlandı.

Yerel emniyet birimlerinin verdiği bilgiye göre, Salı akşamı şiddet eylemlerinin yaşandığı protestolarda yaşamını yitirenlerini biri başından, diğeri göğsünden vuruldu. Silahla vurulan üçüncü protestocunun hayati tehlikesi devam ediyor. Polis bu kişilerin kimliklerini açıklamadı.

Yetkililer protestoculara tüfeğiyle ateş ederken görüntülenen kişinin arandığını açıkladı.

23 Ağustos Pazar günü üç çocuğunun da içinde bulunduğu aracına binmeye çalışırken polisin ateş ederek müdahale ettiği Blake’in vurulduğu an, olay yerindeki bir kişinin cep telefonuyla kaydettiği bir videoda görüntülendi.

Salı günü ameliyat olan 29 yaşındaki Blake’in avukatı Ben Crump, Blake’in belden aşağısının felç olduğunu ve yeniden yürüyebilme ihtimalinin çok zayıf olduğunu belirtti, ateş eden polis memuru ve olaya dahil olan diğer emniyet görevlerine karşı soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Gazetecilere konuşan Blake’in babası “Polis oğluma 7 kez ateş etmiş, 7 kez. Sanki hiçbir önemi yokmuş gibi” şeklinde konuşurken, avukatı Crump, “Jacob Blake’in yeniden yürümesi bir mucize olur” dedi. Sırtından vurulan genç adamın omurgasının yanı sıra iç organlarında da ciddi hasar olduğu belirtiliyor.

Polis memurlarının Blake’e aile içi bir şikayetle ilgili olarak müdahale ettiğini belirten emniyet yetkilileri daha fazla ayrıntı paylaşmadı. Wisconsin Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, emniyet müdürlüğüne de dava açılma hazırlıkları gündemde. Olaya dahil olan polis memurlarının kimlikleri de henüz açıklanmadı.

25 Mayıs’ta Minneapolis’te polis nezaretinde yaşamını yitiren siyah Amerikalı George Floyd’un ölümünün ardından ülke geneline yayılan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösteriler bazı bölgelerde hala devam ederken, Blake’in polis tarafından vurulması bazı göstericiler arasında öfkeyi arttırdı.

Blake’in vurulduğu Kenosha’da sokağa çıkma yasağını ihlal ederek adliye binası önünde gösterilere devam eden protestoculara polis Salı akşamı biber gazıyla müdahale etti.

Blake’in ailesinden göstericilere şiddete son verme çağrısı

Gösterilerin başlamasının ardından olağanüstü hal ilan ederek kentteki Ulusal Muhafız sayısını 125’ten 250’ye çıkaran eyalet valisi Tony Evers gösterilerdeki şiddet olaylarına atfen, “Sistematik ırkçılık ve adaletsizliğin devam etmesine izin veremeyiz. Ancak böyle zararlı ve yıkıcı bir yoldan da gidemeyiz” ifadelerini kullandı.

Bir önceki gece göstericiler bölgede onlarca binaya saldırdı, kent merkezinde 30 farklı noktayı ateşe verdi.

En az 30 iş yerinin tahrip edildiği olaylarda bazı göstericilerin evlere de girdiği belirtiliyor.

Blake’in ailesi de göstericilere ‘sükunet’ çağrısında bulunurken, annesi Julia Jackson da şiddet eylemlerini eleştirerek bunun ne Blake’in ne de ailesinin görmek istediği bir durum olduğunu söyledi.

Jackson, “Wisconsin’de ve yurt dışında herkesi gerçekten bir dakikalığına durup kalplerine bakmalarını istiyorum. Jacob için adalet adına bunu yapın. Şu an oğlumun fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı için dua ediyorum. Bu olay olmadan önce de ülkemizin iyileşmesi için dua ediyordum” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG