Erişilebilirlik

Yüksek Tempolu Egzersiz Yararlı mı?


Yüksek Tempolu Egzersiz Yararlı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Dayanıklılık, kondisyon, hareketlilik, şınav ve mekik çekmeyi de içeren yoğun egzersiz giderek moda oluyor. Üstelik bu tür tempolu spor, sadece gençler için değil; 60, 70 yaşın üstünde bu tür spora gönül verenler de var

Kıyafet ve birçok diğer konuda olduğu gibi egzersizlerde de moda olan akımlar var. Bunların bir kısmı popülerliğini uzun süre korurken bir kısmı da kısa sürede unutulup gidiyor. Amerikan Spor Tıbbı Akademisi’ne göre bu yıl, yoğunluğu zaman zaman artırılıp azaltılan ve HIIT adıyla anılan bir egzersiz türü popüler olacak.

Egzersiz yapan bir grup, farklı aletlerle çalışıyor. Sağlık topları, yürüyüş bandı, kürek çekme aleti ve bisiklet üzerinde bir dakika süreyle olabildiğince yüksek tempoda spor yapıyorlar.

15 saniyelik aradan sonra bir sonraki egzersize geçiyorlar.

Egzersiz bu şekilde devam ediyor. Chris Wascak, Washington’daki bir spor salonunun sahibi:

“Dayanıklılık, kondisyon, hareketlilik, şınav ve mekik çekme ağırlıklı bir program uyguluyoruz. Program, yoğunluğu aralıklarla arttırılan ve azaltılan bir tempoda uygulanıyor. Önce dayanıklılık egzersizleriyle başlıyor, sonra gücünüzün yettiği kadar kondisyon çalışıyor ve arada çok kısa molalar veriyorsunuz.”

Wascak ve ortağı, spor salonunu açtıkları Nisan ayından bu yana müşterilerine aralıklarla yoğunluğu yükseltilen bu programı uyguluyor.

“İnsanların spor salonlarında iki saat geçirmeye zamanı olmadığı büyük kentlerde bu tür spor aktiviteleri çok rağbet görüyor. Müşteriler 50 dakikadan az sürede son derece verimli bir egzersiz programı almış oluyor.”

Jessica Stone, sekiz aydır bu programı uyguluyor: “Program sayesinde kilo verdim. Formda kalmayı başardım. Baharda maratona katılmayı düşünüyorum. Hazırlanmak için de bu yoğun programdan yararlanıyorum.”

Wascak’ın müşterilerinin çoğu 20 ve 30’lu yaşlarda. Ancak daha ileri yaştakiler de bu tip yoğun egzersiz programlarını uygulayabilir.

Wascak: “60, hatta 70’li yaşlarda kadınlar da derslere katılıyor. Egzersiz programını kişiye uygun olarak hazırlıyoruz. Bu nedenle her yaştan müşteriye hitap ediyoruz.”

Loretta DiPietro, George Washington Üniversitesi Egzersiz Bilimi Bölüm Başkanı.

Loretta DiPietro: “Yoğunluğu kademeli olarak arttırılıp azaltılan egzersiz programları çok verimli. Zamanı kısıtlı olan, egzersiz yapmaya fazla vakti olmayan genç, orta yaşlı ya da yaşlı herkes bu programdan faydalanabilir.”

Ancak DiPietro’ya göre kimileri, dikkatli olmalı: “Düzenli spor yapanlar bu programdan yararlanabilir ancak egzersize yeni başlayanlar için böyle yoğun bir programı önermiyorum. Aşırı şişmanlar, şeker ya da kalp-damar hastalığı olan kişiler de bu programı uygulamamalı.”

Yüksek tempolu egzersiz dersleri, küçük gruplar halinde yapılıyor.

Wascak: “Derse katılan herkesin egzersizleri sakatlanmadan yapmaları için başlarında birinin bulunması gerekiyor.”

Wascak, hayatın yoğun temposu devam ettikçe bu tür egzersizlerin daha da rağbet göreceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG