Erişilebilirlik

Yaman Akdeniz'e İnsan Hakları Ödülü


Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği, İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz'e insan hakları ödülü verdi. Akdeniz, VOA Türkçe’nin de Türkiye'de erişim engelli haber sitelerinden birisi olduğunu anımsatarak, gün geçtikçe haber içeriklerine yönelik sansürlemede ciddi artış olduğunu söyledi.

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Jamal Knokhar ev sahipliğinde, 10 Aralık'ta Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilmesinin 74'ncü yıldönümü nedeniyle bugün akşam ödül töreni düzenlendi.

Elçi Knokhar, Kanada olarak insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, bu çerçevede Türkiye'de de son yıllarda bu alanda mücadele edenleri onurlandırmak istediklerini dile getirdi.

Geçmiş yıllarda bu ödülü Prof. Dr. Feride Acar ve Uçan Süpürge kurucusu Halime Güner'in aldığını anımsatan Knokhar, geçmişte kadın hak savunucularına verilmiş bu yıl bir erkeğe ödül verilmesi için de, iki kız çocuğu babası olarak kadınlar için mücadele eden, edecek erkeklere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kızı Nar için de hak mücadelesi verdiğini, vereceğini söyledi; ödülünü tutuklu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı adına almak istediğini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Fincancı’nın 23 Aralık'ta ilk kez hakim karşısına çıkacağını ve bugüne değin serbest bırakılması yönündeki taleplerin reddedildiğini anımsatan Akdeniz, herkese İstanbul'daki ilk duruşmayı takip etme çağrısında bulundu.

Sonrasında Türkiye'de ifade özgürlüğündeki son durumu özetleyen sunumunu paylaşan Akdeniz, haber içeriklerine yönelik erişim engelleme kararlarında çok ciddi artış olduğuna dikkat çekti.

VOA Türkçe’nin yanısıra DW Türkçe, Independent Türkçe ile pek çok Kürtçe içerikli haber sitesine erişim engellemesi bulunduğunu belirten Akdeniz, 2021 yılı sonu itibariyle 574 bin internet sitesine erişilemediğini ve 55 bin Twitter mesajını da engel konulduğunu kaydetti.

Türkiye'de ifade özgürlüğü açısından Türk Ceza Kanunu'ndaki 299. maddede düzenlenen "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasına dikkat çeken Akdeniz, 4 bin 864 kişinin bu suçlamadan hapis yattığını aktardı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG