Erişilebilirlik

Yanlış Eve Giden Siyah Çocuğun Vurulmasında Irk Vurgusu


Ralph Yarl
Ralph Yarl

Missouri eyaletinin Kansas kentinde 84 yaşında beyaz erkek Andrew Lester, siyah bir gencin vurulması olayında birinci dereceden saldırı ile suçlandı. 16 yaşındaki Ralph Yarl, küçük erkek kardeşlerini almak için yanlış evin kapısını çalmıştı.

Lester, ilerleyen saatlerde polise teslim oldu. Şerifin ofisine göre zanlının mahkemeye çıkarılana ya da kefalet ödeyene kadar Clay County Gözaltı Merkezinde kalması bekleniyor.

Savcı Zachary Thompson basın toplantısında saldırıda "ırk unsurunun" da etkili olduğunu söyledi. Ancak Thompson iddianamede olayda ırk unsurunun etkili olduğuna dair bir vurgu yapılmadığını ekledi.

Ralph Yarl'ın, Lester tarafından iki kez vurulmasının ardından hastaneden taburcu olduğu ve tedavisinin evde sürdüğü belirtildi.

Thompson, "Bunun ne kadar üzücü olduğunu biliyoruz ancak adli hukuk sistemi çalışıyor ve çalışmaya devam edecek" dedi.

Savcı Zachary Thompson
Savcı Zachary Thompson

Olay hem Kansas'ta hem de ülke genelinde öfkeyle karşılandı. Sivil ve siyasi liderler, hatta Başkan Joe Biden bile adalet çağrısı yaptı. Aralarında Yarl'ın avukatlarının da olduğu bazıları davanın ırk unsuru boyutuna dikkat çekmeye çalışıyor.

Onur öğrencisi ve eyalet müzik topluluğunun seçilmiş üyelerinden Yarl, olayın yaşandığı gece saat 10 sıralarında iki küçük erkek kardeşini almak için yanlış eve yöneldi. Lester kapıya gelerek Yarl'ı önce alnından, sonra sağ kolundan vurdu.

Mahkeme belgelerinde vurulma anından önce taraflar arasında konuşma geçmediği ancak vurulmadan sonra Yarl kaçarken Lester'in "Bir daha buralara gelme" dediği belirtildi.

Yarl, birçok eve koşarak yardım istedi, o sırada biri polisi aradı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Twitter'dan yazdığı mesajda "Hiçbir çocuk yanlış evin kapısını çaldığı için vurulma korkusuyla yaşamamalı" dedi. Missouri Senatosunda Yarl için bir dakikalık sessizlik eylemi yapıldı.

Yarl'ın ailesinin sivil haklar avukatları Ben Crump ve Lee Merritt, Biden'ın Yarl'ın ailesini telefonla arayarak sağlık ve adalet dileklerini ilettiğini bildirdi.

Yarl'ın destekçileri bu akşam Kansas'ta bir eylem planlıyor.

Saldırı suçlaması kapsamında ömür boyu hapse kadar uzanan cezalar verilebiliyor. Lester 3 ile 15 yıl arasında hapis öngören silahlı suç eylemiyle de suçlanıyor. Lester hakkında nefret suçlaması ise yapılmadı.

"Alanını Koru" yasaları kendini koruma amaçlı güç kullanılmasına izin veriyor

Missouri, "Alanını Koru" (Stand Your Ground) yasalarına sahip yaklaşık 30 eyaletten biri. Bu yasalar, kendini savunma amaçlı güç kullanımına izin veriyor. Ancak savcı vurma olayının kendini savunma olmadığını söyledi.

Lester polise yaptığı açıklamada yalnız yaşadığını, yatmaya hazırlandığı sırada kapının çaldığını duyduğunu söyledi. Silahını aldığını, kapıya gittiğini, o sırada siyah bir erkeğin dış kapıyı açmak için kapı koluna uzandığını gördüğünü ve bu kişinin zorla evine girmeye çalıştığını düşündüğünü anlattı.

Olay Kansas'ın kuzeyindeki orta sınıf bir mahallede yaşandı. Teyzesi Faith Spoonmore sağlık faturalarının karşılanması için açtığı GoFundMe internet sayfasında Yarl'ın yanında telefonunun olmadığını ve yanlış bloğa gittiğini yazdı. Dün akşamüstüne kadar açılan hesapta 1 milyon 400 bin dolar bağış toplandı.

Kansas City Star gazetesi Polis Şefi Stacey Graves'in konuyla ilgili açıklamasına yer verdi. Buna göre Graves, anne ve babasının Yarl'dan 115 Terrace adresindeki iki küçük erkek kardeşini almasını istediklerini ancak Yarl'ın yanlışlıkla 115'inci Cadde'ye gittiğini söyledi.

Teyzesi, Yarl'ın "Missouri All-State Band" müzik topluluğunun ödüllü üyesi olduğunu ve Kansas City Metropolitan Gençlik Orkestrası'nda çeşitli enstrümanlar çalan bir bas klarnetçi olduğunu yazdı.

Kuzey Kansas Okul Bölgesi'nden yapılan açıklamada Yarl'ın "mükemmel bir öğrenci ve yetenekli bir müzisyen" olduğu belirtildi.

Teyzesi Faith Spoonmore, Yarl'ın fiziksel olarak durumunun iyiye gittiğini ancak duygusal olarak atlatması gereken travmalar olduğunu söyledi.

Dün akşamüstü saatlerinde vurulma olayının yaşandığı ev yağmalandı. Evin bir cephesine siyah sprey boyayla içinde 16 yazan bir kalp resmedildi, ön pencerelere yumurtalar fırlatıldı.

Silah hakları savunucusu Cumhuriyetçi Vali Mike Parson olayla ilgili yorum taleplerini yanıtlamadı.

Avukat Crump ise Trayvon Martin, Michael Brown, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor ve George Floyd gibi siyahların vurulduğu, ses getiren davalarda aileleri temsil etmişti. Crump neden saldırganın hemen tutuklanarak hakkında resmi suçlama yapılmadığını sorguladı.

"Saldırgan siyah olsaydı hemen tutuklanırdı"

Crump, "Hepimiz biliyoruz ki roller farklı olsaydı, 16 yaşında birini sadece kapısını çaldığı için vuran kişi bir siyah olsaydı hemen tutuklanırdı ve o gece yatağında uyuyamazdı" diye konuştu.

Yarl'ın vurulmasından 2 gün sonra, Cumartesi günü 20 yaşında bir kadın New York'un dışında bir evsahibi tarafından aracını yanlış adrese çektiği için vurularak öldürüldü. Washington ilçe şerifi Jeffrey Murphy, Kaylin Gillis ve araçtaki diğer üç kişinin birlikte bir arkadaşlarının ev adresini aradıklarını söyledi.

Araç yanlış adresten döndüğü sırada Kevin Monahan dışarı çıktı ve iki el ateş etti. Bunlardan biri Gillis'i vurdu. Monahan, ikinci dereceden cinayetle suçlandı.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG