Erişilebilirlik

"Yapay zeka cinsel içerikli şantaj ve taciz için kullanılıyor"


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Amerikalılar’ı, dolandırıcıların ve şantajcıların yapay zekayı kullanarak cinsel içerikli görüntüler oluşturduğu ve bu sayede kurbanlarını korkuttuğu ve gasp ettiği konusunda uyardı.

FBI bu hafta yayınladığı bir uyarıda, son zamanlarda çevrimiçi paylaşımlardan, özel mesajlardan veya görüntülü sohbetlerden alınan sıradan görüntülerin değiştirilmiş versiyonları kullanılarak hedef alındıklarını söyleyen gasp mağdurlarında bir artış gözlemlediğini açıkladı.

Uyarıda, "Fotoğraflar daha sonra kötü niyetli kişiler tarafından cinsel içerikli şantaj (sextortion) ya da taciz amacıyla doğrudan mağdurlara gönderiliyor. Bir kez dolaşıma girdikten sonra, mağdurlar manipüle edilmiş içeriğin sürekli olarak paylaşılmasını veya internetten kaldırılmasını önlemede önemli zorluklarla karşılaşabilirler" denildi.

Büro, görüntülerin "gerçeğe yakın" göründüğünü ve bazı durumlarda çocukların hedef alındığını kaydetti.

FBI, cinsel içerikli görüntüleri oluşturmak için kullanılan program ya da programlar hakkında ayrıntıya girmedi ancak teknolojik yeniliklerin, "yapay zeka (AI) destekli içerik oluşturmanın kalitesini, kişiselleştirilmesini ve erişilebilirliğini sürekli olarak geliştirdiğine" dikkat çekti.

Cinsel içerikli görüntüler oluşturmak için sıradan fotoğrafların manipüle edilmesi neredeyse fotoğrafçılığın kendisi kadar eski; ancak açık kaynak yapay zeka araçlarının piyasaya sunulması, süreci her zamankinden daha kolay hale getirdi.

Sonuçlar genellikle gerçek hayattaki fotoğraflardan ayırt edilemiyor ve son yıllarda yapay zeka destekli cinsel görüntülerin yaratılması ve paylaşılması konusunda uzmanlaşmış çeşitli internet siteleri ve sosyal medya kanalları ortaya çıktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG