Erişilebilirlik

Yapay zeka destekli insansı robotlar şiir yazıyor


Ameca, yapay zeka ile güçlendirilmiş insansı bir robot. Bu sayede sorulara ve komutlara yanıt verme, insanlarla etkileşime girme yeteneği mevcut. Fransızca, Çince veya daha onlarca dil konuşabilir, anında bir şiir yazabilir veya istek üzerine bir kedi çizebilir.

Ameca, İngiltere’nin başkenti Londra'da düzenlenen Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı'nda (ICRA) sergilenen yüzlerce robottan biri.

Ameca'yı yaratan İngiliz şirketi Engineered Arts'ın yöneticisi Will Jackson, şirketinin robotlarının eğlence parklarında ziyaretçilere yardım etmek gibi insanlarla etkileşim içeren görevler için tasarlandığını söyledi.

Jackson, "İnsansı robotlar tamamen insanlarla iletişimle ilgilidir: Yani yüz ifadesiyle ilgili, jestlerle ilgili. Böylece sohbet, hikaye anlatımı, eğlendirme mümkün. Bu tür amaçlarla ilgileniyoruz" dedi.

Yapay zeka o kadar hızlı gelişti ki, Jackson’a göre bu hızın en büyük robotik zorluğu, makine mühendisliği alanında.

Ameca şimdiye kadar çoğunlukla müzelere ve araştırma kurumlarına gitti. Çizim yapmak için yapay zeka görüntü üreticisi Stable Diffusion'ı ve yanıtlar bulmak için OpenAI'ın GPT-3'ünü kullanıyor. Bir şiir yazması istendiğinde Ameca'nın birkaç mısra bulması ise birkaç saniye sürüyor.

Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı'nın 2023 yöneticisi Kaspar Althoefer, yeni yapay zeka sistemlerinin bu yılki fuarın ilgi odağı olduğunu söyledi.

Althoefer, "ChatGPT, yapay zekanın gerçekten tavan yaptığı iyi bir örnek. Ve elbette bunu robotikle birleştirmek için de çok fazla ilgi var. Örneğin, ChatGPT'yi robotik bir cihazla birleştirirseniz, belki robota ne yapacağını söyleyebilirsiniz ve programlama gerekmez" diyor

Bir nevi robot dünyasının olimpiyatları olan etkinlikte öğrenci takımları, robot yemek pişirme ve otonom sürüş yarışmaları gibi bir dizi mücadelede yarışıyor, akademisyenler araştırmalarını sunuyor ve ‘startup'lar en son teknolojilerini sergiliyor.

Robotik köpek sürüleri fuar alanını doldurmuş durumda. Ziyaretçiler sanal gerçeklik başlıkları ve oyun kumandalarıyla, bu robotların hareket etmesini sağlayarak etkileşime geçiyor. Bu sayede robotlar satranç taşlarını hareket ettirebiliyor, kilitlerde anahtarları çevirebiliyor, matkap bile kullanabiliyor.

STÜDYO VOA

ABD Kongresi’nde “Kapanmayı” önlemek için son dakika çabaları – 29 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG