Erişilebilirlik

Yaptırım Muafiyetinin Süresi Uzatıldı


Amerika, İran’a uygulanan yaptırımlardan muaf tuttuğu ülkelere verdiği süreyi uzattı.

Obama yönetimi, İran’dan petrol alımlarını önemli ölçüde azaltmaya devam ettikleri gerekçesiyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dokuz ülkeye daha önceden tanınmış olan yaptırım muafiyetinin uzatıldığını bildirildi.

Türkiye’nin yanı sıra muafiyet süreleri uzatılan ülkeler Çin, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan olarak sıralandı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada Amerika ve uluslararası toplumun, İran, nükleer programıyla ilgili kaygıları tam olarak giderene kadar bu rejim üzerindeki baskıyı sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Dokuz ülke, 2012 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın (NDAA) 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımlardan 180 gün daha muaf tutulacak.
Clinton, açıklamasında bu uzatma kararının Kongre’ye bildirileceğini de söyledi.
Amerika, dokuz ülkeye Haziran ayında da 180 günlük muafiyet tanımıştı.
Clinton, İran'ın petrol üretiminin bu yılın Eylül ve Ekim aylarında, 2011 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında günde bir milyon varil düştüğünü kaydetti.

Clinton, bunun sadece İran'ın nükleer programına değil teröre ve bölgedeki istikrar bozacak girişimlere verdiği mali desteği de azalttığını belirtti.

Clinton, uluslararası toplumun İran rejimine mesajının açık olduğunu söyledi ve “İran ya müzakerelerle uluslararası toplumun kaygılarını giderici somut adımlar atar ya da giderek artan izolasyon ve baskıya maruz kalır,” dedi

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG