Erişilebilirlik

Yargıç Thomas Tartışılan Seyahatlerini Savundu


ABD Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Clarence Thomas
ABD Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Clarence Thomas

ABD Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Clarence Thomas, uzun yıllardır Cumhuriyetçi Parti bağışçısı ve emlak kralı Harlan Crow'ın finanse ettiği tatillere çıkmasını savundu. Thomas, kendisine bu tür "kişisel tatilleri" federal yasalar kapsamında rapor etmesi gerekmediği şeklinde tavsiye verildiğini söyledi.

Yayınladığı açıklamada Thomas her zaman beyan kurallarına uyduğunu söyledi.

Kar amacı gütmeyen yayın kuruluşu ProRepublica dün yargıcın uzun yıllardır Crow'un finanse ettiği pahalı tatilleri kabul ettiği haberine yer vermişti. Yargıçların aldıkları hediyeleri yasalar gereği beyan etmesi gerekiyor. Habere göre Thomas'ın yasaları çiğnemiş olabileceği kaygısının ortaya çıkmasıyla Senato'daki Demokratlar soruşturma çağrısı yapmaya başlamıştı.

Thomas, "Anayasa Mahkemesi'ndeki görevimin ilk zamanlarında meslektaşlarımdan ve adalet sistemindeki diğerlerinden tavsiye almıştım ve mahkemeyle işi olmayan yakın arkadaşlardan gelen bu tür kişisel ikramların rapor edilmesine gerek olmadığı tavsiyesini vermişlerdi" dedi.

Thomas açıklamasında eşinin ve kendisinin uzun süredir Harlan ve Kathy Crow'u yakın arkadaşları olarak gördüklerini söyledi.

Thomas "Arkadaşların yaptığı gibi onları tanıdığımız çeyrek asır boyunca birçok aile seyahatinde onlara eşlik ettik" ifadelerini kullandı.

ProPublica'ya yaptığı açıklamada işadamı Crow, Yargıç Thomas'ı yasal ya da siyasi konularda etkilemeye asla çalışmadığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi yargıçlarının, diğer tüm federal yargıçlar gibi, aldıkları hediyelere dair yıllık beyan yapmaları gerekiyor. Bu beyanda arkadaşlara ait yazlıklarda yapılan bir gecelik konaklamalar muaf tutuluyor.

Etik uzmanları, Thomas'ın gezileri ifşa etmesi gerekip gerekmediği konusunda fikir ayrılıkları yaşıyor. Geçen ay, federal yargı, Anayasa Mahkemesi yargıçları dahil tüm yargıçlar için beyan gerekliliklerini arttırmıştı. Ancak yine arkadaşların sahip olduğu kişisel yazlıklarda bir gecelik konaklamalar beyandan muaf tutulmaya devam ediyor.

Tüm federal hukuk sistemi için bağlayıcılığı olan mali beyan gerekliliklerinden sorumlu Hukuk Konferansı'nın yürürlüğe giren yeni kurallarıyla ilgili Thomas, "Tabii ki amacım gelecekte bu kurallara uymak" diye konuştu.

Kongre'deki Demokratlar yargı erkine daha da katı etik kurallar getirecek yasal düzenlemeler için uğraşıyor.

ProRepublica'ya göre 74 yaşındaki Thomas ve eşi Virginia, Crow'un yatında ve özel jetinde seyahat etti, New York'un Adirondack Dağları'ndaki özel tatil mekanında kaldı. Haberde 2019'da Endonezya'ya yaptıkları seyahatin, Thomas'ın uçağı ve yatının maliyetinin 500 bin dolardan fazla olabileceği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi'nin en muhafazakar yargıcı olarak bilinen Thomas, 1991 yılı Ekim ayında, dönemin ABD Başkanı George H.W. Bush tarafından atanmıştı. ABD Anayasa Mahkemesi yargıçları, tercih etmeleri durumunda hayat boyu bu görevde kalabiliyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG