Erişilebilirlik

Yates: ‘Flynn’ın Rusların Şantajına Açık Olduğuna Dair Beyaz Saray’ı Uyardım’


Başkan Donald Trump tarafından Ocak ayında görevine son verilen eski Adalet Bakanı Vekili Sally Yates, Beyaz Saray’ı eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in Ruslarla temasları konusunda uyardığını bildirdi.

Yates, Senato’da Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesini soruşturan komisyonun oturumunda yaptığı açıklamada, Flynn’in Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kisylak’la görüşmesinden sonra Rusların olası “şantajına açık bir durum yarattığını” söyledi.

Eski Başkan Barack Obama döneminden iki kilit isim, Yates ve dönemin Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları konusunda Senato Adalet Komisyonu Suç ve Terörizm Alt Komitesi’nde düzenlenen oturumda konuştu.

Obama döneminde Adalet Bakan Yardımcısı olan Yates, şimdiki Başkan Trump döneminde de bakanlık görevini vekaleten yürütmüş, ancak seyahat yasağı kararnamesine itirazından dolayı yemin töreninden sonraki daha ikinci haftada Trump tarafından görevine son verilmişti.

Oturumda senatörler özellikle, yemin töreninden önce Rus büyükelçi Sergey Kislyak’la telefon görüşmeleri hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence’e eksik bilgi verdiğinin ortaya çıkması üzerine Trump tarafından istifaya zorlanan Flynn hakkında sorular yöneltti. Yates, Beyaz Saray hukuk danışmanı Don McGahn ile iki kez yüz yüze, bir kez de telefonla görüştüğünü ve Flynn’nin Ruslar tarafından “şantaja uğrayabileceği” yönündeki endişelerini aktardığını belirtti.

Yates ,McGahn’a, Flynn’in Başkan Yardımcısı Pence ve Amerikan halkını yanlış yönlendirdiği bilgisini aktardığını anlattı. Pence’in Flynn hakkında doğru olmayan bilgiler paylaştığını “bilmeye hakkı olduğunu” düşündüğünü ifade eden Yates, Beyaz Saray’a bu bilgileri “uygun gördüğü adımları” atabilmesi için verdiğini de kaydetti.

Clapper: “Ruslar cesaretlendi”

Obama döneminin Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Clapper da, Rusya’nın Amerika ve dünyanın diğer kesimlerindeki seçimlere müdahale etmede “cesaretlendiğini” söyledi.

Amerikalılar’ın Rusya’dan kaynaklı bu tehditin ciddiyetini farkına varmasını umduğunu belirten Clapper, ABD’nin, “demokrasisinin dokusuna daha fazla zarar vermeden” Moskova’ya karşı tedbirler almasını ümit ettiğini de kaydetti.

Clapper ve Yates Rusların 2016 başkanlık seçimlerini etkilemeye çalıştığını vurguladı. İki isim gizli bilgileri kamyuoyuna sızdırdıklarına dair iddiaları da reddetti.

Eski Başkan Barack Obama’nın, Michael Flynn’nin ulusal güvenlik danışmanlığı konusunda 2016 seçimlerinden sonra Donald Trump’ı uyardığı ortaya çıktı.

Obama da Flynn Konusunda Trump'ı Uyarmış

Obama döneminden üç yetkilinin verdiği bilgilere göre Obama, Trrump'ı, Flynn'i ulusal güvenlik danışmanlığı görevine getirmemesi konusunda Oval Ofis’te yaptığı görüşmede uyardı. Flynn, Obama yönetimi tarafından Savunma Bakanlığı’nın istihbarat dairesi başkanlığından uzaklaştırılmıştı.

Trump, sonuçta Flynn’i ulusal güvenlik danışmanı olarak seçmiş, bir aydan az bir süre sonra da görevden almıştı. Beyaz Saray yetkilileri, Flynn’in Rusya büyükelçisi ile görüşmesi konusunda yetkililere yanlış bilgi verdiğini belirtmişti.

Trump, Flynn’i savunmuş, Obama yönetimini Flynn ile ilgili güvenlik izni vermekle suçlamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG