Erişilebilirlik

Yeşil Cehennem’i Aşmaya Çalışan Venezuelalılar Artıyor


CARACAS — ABD’ye kaçak olarak girmek isteyen ancak pasaportu ya da vizesi olmadığı ya da ekonomik yetersizlikten dolayı ABD’ye daha yakın bir ülkeye ulaşma olanağı olmayan çok sayıda göçmenin yolculuğu Güney Amerika ülkesi Kolombiya’dan başlıyor.

Bu göçmenlerin kuzeye doğru olan zorlu güzergahın en tehlikeli kısmını ise yaklaşık 100 km uzunluğundaki Darien Geçidi oluşturuyor. Darien yağmur ormanları, zorlu doğa koşulları ve taşıdığı ölüm riskinden dolayı Yeşil Cehennem olarak da biliniyor.

Göçmenler Kolombiya ile Panama’yı bağlayan bir karayolu olmadığı için yolculukları boyunca bataklıklar ve vadiler aşmak, zehirli böcek, yılan ya da vahşi hayvan saldırılarına karşı tedbirli olmak ve bölgedeki silahlı suç çetelerinin saldırılarından korunmak zorunda kalıyor.

İnsan kaçakçılarının, Darien Ormanı’na girerek hayatını riske atmak istemeyen göçmenleri kişi başı bin 200 dolar karşılığında Kolombiya’dan Nikaragua’ya kadar deniz yoluyla götürdüğü ancak çoğu göçmenin ekonomik durumu el vermediği için Darien Ormanı’nı tercih etmek zorunda kaldığını belirtiliyor.

“On göçmenden altısı Venezuelalı”

Kayıt dışı olduğu için net rakamlar olmasa da, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) verilerine göre bu yılın ilk yedi ayında 71 bin kişi Darien Geçidi’ni kullandı. Kaçak göçmenlerin 44 bin 943’ünü Venezuelalılar oluşturuyor.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) bünyesinde Venezuelalı göçmen ve mültecilere yönelik oluşturulan komisyonun başkanı David Smolansky, 2022 yılında saatte 9 Venezuela’nın yaşamını hiçe sayarak Darien Geçidi’ni geçmeye çalışmasını bir trajedi olarak tarif ediyor.

Sivil toplum örgütlerinin birçok göçmenin Darien Ormanı’nı geçerken gasp, cinsel taciz, zorla alıkoyma gibi çok sayıda insan hakkı ihlali rapor ettiğini belirten yetkili Venezuela’da 7,2 milyon yani her dört kişiden birinin temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını, yaşanan trajedinin kaynağının da mevcut sosyoekonomik koşullar olduğuna dikkat çekiyor. Venezuelalı insan hakları örgütleri bu yıl en az 15 Venezuelalı’nın öldüğünü ve 78’inden de haber alınamadığını, yaşamını kaybeden kişi sayısının çok daha fazla olduğunu bildiriyor.

Panama Ulusal Göçmenlik Dairesi (SNMP) verilerine göre, 2021’de tehlikeli ormanı geçen göçmen sayısı geçen yıl 133 bin oldu. Bu kaçakların çoğunu Haitili göçmenler oluşturuyor.

Yeşil Cehennem’i geçmeye çalışanların çoğu Güney Amerikalı olsa da kaçak göçmenler arasında arasında Asya, Afrika hatta Avrupalı kişilerin de olduğu kaydediiyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG