Erişilebilirlik

7 Haziran Sonuçları Hala Almanya Gündeminde


Türkiye'de seçim sonrası yaşanan gelişmeler, 3 milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’da da yakından takip ediliyor

Türkiye’de seçim sonrası parti liderleri yeni bir hükümet ve olası koalisyon görüşmeleri konusunda açıklamalar yaparak çeşitli mesajlar veriyor. Gelişmeler 3 milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’da da yakından takip ediliyor. Alman gazetelerinde ve televizyonlarında 7 Haziran sonrası konuyla ilgili yapılan yorum ve değerlendirmelere bakıldığında, HDP’nin başarı ve AKP’nin tek başına hükümeti kuramaması ön plana çıkan gelişmeler.

Seçim sonuçlarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘başkanlık sistemi’ planlarını bozduğunu öne süren haber yorumlarda, Türkiye’nin yeniden koalisyonla yönetilme durumu ile karşı karşıya kaldığı ve bunun son yıllarda yaşanan toplumsal gerilmeyi yumuşatabileceği de belirtiliyor. Alman medyasında seçim öncesi dönemde Türkiye ile ilgili haber ve yorumlarda basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, yolsuzluk, rüşvet gibi pek çok konudaki kaygı ve endişeler ön plana çıkarken, AKP’nin Erdoğan’ın arzuladığı ‘başkanlık’ için yeterli oyu alarak tek başına hükümet kurması durumunda Almanya ve AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da bozulabileceği şeklinde görüşler ağır basmıştı.

Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Profesör Faruk Şen, Alman hükümetinin 7 Haziran sonrasında AKP’nin meclisteki mutlak çoğunluğu kaybetmesini iki ülke arasındaki ilişkilerde ‘yeni bir şans’ olarak değerlendirdiğini savunuyor.

Federal Hükümet, seçiminin sonuçlarını ‘Türk halkının demokratik bir ifadesi’ şeklinde yorumlamıştı. Hükümet adına açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, seçimlerdeki yüksek katılımdan övgüyle söz ederken, seçmenlerin demokrasi ve çoğulculuk için çaba sarf etmelerinden etkilendiklerini söyledi. Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU adına değerlendirme yapan Federal Meclis milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Marian Wendt, Türk seçmenin parlamentoyu güçlendirdiğini ve ‘gücün parlamentodan Cumhurbaşkanına kaydırılması tehlikesini durdurduğunu’ ifade etti. Hür Demokrat Parti FDP‘den Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, seçimle oluşan durumda partilerin bir araya gelip müzakereler yaparak ülkeyi yönetmeleri gerektiğini dile getirdi. Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise, seçimde demokrasinin, hukuk devletinin ve özgürlüklerin kazandığını söyledi. Özdemir kurulacak hükümetin, demokrasi, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konusundaki tutumunun Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde belirleyici olacağını sözlerine ekledi. Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Profesör Faruk Şen seçim sonrası oluşabilecek koalisyon modeline göre, son yıllarda ilerleme olmayan AB sürecinin yeni bir ivme kazanabileceği görüşünde.

Türkiye’deki seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler sokaktaki vatandaşın da gündeminde. Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonunu tuttuğumuz vatandaşlar arasında, seçim sonuçları sonrası kurulacak hükümete yönelik beklentiler ön plana çıkarken, seçimin demokratik şekilde sonuçlanması memnuniyet verici olarak tanımlanıyor.

Yurtdışı seçmenin yarısının yaşadığı Almanya’da verilen oylarda, Adalet ve Kalkınma Partisi AKP yüzde 53,63 oy oranına ulaşırken, Halkların Demokratik Partisi HDP yüzde 17,50 ile ikinci sırada yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi CHP yüzde 15,99 oy alırken, Milliyetçi Hareket Partisi MHP 9,72 oy oranına ulaştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG