Erişilebilirlik

Yemen Görüşmeleri İçin Taraflar İsveç'e Gidiyor


Husi delegasyonu Kuveyt tarafından sağlanan uçakla İsveç'e gitti
Husi delegasyonu Kuveyt tarafından sağlanan uçakla İsveç'e gitti

İsveç Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamayla Yemen’de çatışan tarafların hafta sonuna doğru başlayacak görüşmeler için İsveç’e gelmeye başladıklarını doğruladı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallströn Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Husi delegasyonu BM Özel Temsilcisi ile birlikte İsveç ve Kuveyt’in de katılımıyla yapılacak görüşmeler için İsveç’e ulaştı. Yemen hükümet yetkililerinin de kısa süre içerisinde gelmesi bekleniyor. Çatışmaları sona erdirecek acil bir adım olarak görüşmelerin kısa süre içerisinde başlamasını bekliyoruz” diye yazdı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths
BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan destekli Yemen Devlet Başkanı Rabu Mansur Hadi arasında yoğun bir mekik diplomasisi gerçekleştirdi. Görüşmelerle taraflar arasında devam eden çatışmalarda bugüne dek onbinlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de açlıktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İsveç’in BM Daimi Temsilci Vekili Carl Skau da New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, “BM’nin önderliğindeki görüşmelerin bu haftasonuna doğru başlamasını umuyoruz. Bu önemli bir gelişme. İki yıldan uzun süredir taraflar ilk kez bir araya geliyorlar” dedi.

İsveç BM Daimi Temsilci Vekili Carl Skau
İsveç BM Daimi Temsilci Vekili Carl Skau

BM Özel Temsilcisi Griffiths’in tarafları son olarak Cenevre’de bir araya getirme girişimi, Husilerin toplantıya katılmaması üzerine Eylül ayında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bundan önce de taraflar 2016 yılında Kuveyt’te bir araya gelmiş ancak o görüşmelerden de bir sonuç alınamamıştı.

Skau görüşmelerin nerede yapılacağını söylemedi, sadece İsveç’in başkenti Stockholm yakınlarında olacağını belirtmekle yetindi.

Daha önceki görüşme denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanması dolayısıyla uzmanlar, görüşmelerden olumlu sonuç çıkması olasılığına ihtiyatlı yaklaşıyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İlerleme sağlamanın kolay olacağı gibi bir hayal görmüyoruz ama bu gerekli ve hayati öneme sahip adımın atılmış olmasından dolayı mutluyuz. Ufukta, barış, refah ve güvenlik olabilir ve bu görüşmeler Yemen tarihinde yeni bir sayfa açma şansına sahip” dedi.

Pazartesi günü yaralı 50 Husi militanını taşıyan bir Birleşmiş Milletler uçağı Sanaa’dan Umman’ın başkenti Maskat’a gitti. Söz konusu yaralıların tedavi amacıyla Yemen’den çıkarılması BM Özel Temsilcisi Griffiths’in girişimi ve Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun izniyle gerçekleşti.

Yemen’de Mart 2015’te Husiler'in başkentte yönetimi ele geçirmesinden bu yana Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, bu ülkeye operasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG