Erişilebilirlik

Yemen’de İnsani Yardımlar Savaşan Taraflarca Yağmalanıyor


BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı tarafından Yemen'e gönderilen insani yardımlar
BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı tarafından Yemen'e gönderilen insani yardımlar

Yemen’de geçtiğimiz ay başlayan ateşkes sonrasında ülkede sorunlar bitmiyor. Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan insani yardım ülkenin ihtiyaç duyulan bölgelerine gönderiliyor ancak savaşan taraflar, gönderilen yardımı başta gıda malzemeleri olmak üzere yağlamayıp ihtiyaç sahiplerine karaborsa satıyor.

Birleşmiş Milletler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, taraflardan derhal ülkeye ulaştırılan gıda yardımların yağmalamaya son vermesini istedi.

irleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen'deki savaşan taraflara yaptığı çağrıya cevap veren Husiler’in iddiaları araştırma sözü verdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı yetkilileri yapılan yağmanın, hükümet tarafından mı yoksa hükümet dışı unsurlarca mı yapıldığına bakılmaksızın, bu hırsızlığı ve yolsuzluğu yapanların soruşturulması ve görevden alması gerektiğinin altını çizdi.

“İnsani yardımların yağmalanması yaygınlaşıyor”

Konuyla ilgili açıklama yapan WFP sözcüsü Herve Verhoosel, “Bu durum sadece Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programını ilgilendiren bir durum değil, Yemen'de ve gerçekten de savaş bölgelerinde çalışan tüm yardım kuruluşlarını olumsuz bir şekilde ülkenin her yerinde etkileyen bir konu. Hiç kimse ülkeye ulaştırılan insani yardımın yağmalandığını ne kadar yaygın bir hale geldiğini konuşmuyor. Yağma olayları, ülkenin başkenti Sana da dahil olmak üzere büyük ölçüde Husilerin kontrolünde daha az da hükümet kontrolünde olan bölgelerde gerçekleşiyor” dedi.

Bölgeden gelen son raporlar doğrultusunda, her iki savaşan tarafın da yardımların karşı tarafa ulaşmasını engelleyip karaborsada kar amaçlı satmayı tercih ettiği kaydedildi.

“Kira ve çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için yapılan yardımları karaborsada satılıyor”

Birleşmiş Milletler, umutsuz durumda olan birçok yoksul insanın eğitim, ilaç ve kira için giderlerini ödemek için kendilerine ulaşan erzak ve yiyeceklerin bir kısmını karaborsa yolla satıp bu giderlerini karşıladıklarını kaydetti.

Sözcü Verhoosel, biyometrik uygulamalarla yardımların ulaşıp ulaşmadığını tespit ettiklerini belirterek, “Yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığını izleme sistemlerimizle tespit ettik. Gıda yardımlarımızın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Bunu sağlamak için ihtiyaç sahiplerine nakit yardımlarda yapılabilir. Yolsuzluklardan çekindiğimiz şimdilik bu alternatifi ihtiyaç sahiplerinin gözbebeği taramaları ve parmak izlerinin kayıtlarını almak durumdayız. Bize gelen nakit yardım taleplerini ihtiyaç sahiplerinin biyometrik kayıtları olmadıkça kabul edemeyeceğimizi bildirdik” dedi.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in hafta sonu Yemen ve Suudi Arabistan’da çeşitli temaslar düzenleyeceği kaydedildi. Özel Temsilci Griffiths’in, Hudeyde ateşkesini denetleyen BM Komite başkanı General Patrick Cammaert’in yanı sıra, Husi liderleri, Yemen Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ve Riyad'daki diğer yetkililerle görüşeceği kaydedildi.

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG