Erişilebilirlik

Yeni Alkol Düzenlemesi Tartışılıyor


Adalet ve Kalkınma Partisi’nin desteğiyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni alkol düzenlemesi başta muhalefet olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinin tepkisini aldı. Düzenlemenin en çok tartışılan maddelerini başında akşam 22 ve sabah 06 arasında perakende içki satışının yasaklanması geliyor.

Akşam saatlerinde içki içmek isteyenler ya önceden alışveriş yapacak ya da içkili mekanlara gidecek. Değişikliği savunan AKP Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, İskandinav ülkelerini örnek gösteriyor. Elvan, “İsveç'te hafta içinde 19.00'dan sonra, Cumartesi günleri 15.00'den sonra, Pazar günleri 24 saat yasak. İskandinav ülkelerinin tamamında saat yasağı var” diyor.

Çelik: ‘İçkiyi özendirmeyi, teşviki, reklamı ve promosyonu yasaklıyoruz’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise alkol düzenlemesinin getirdiği yasakları beş maddede açıkladı. Kırşehir’de gazetecilerin düzenlemeyle ilgili sorularını yanıtlayan Çelik, “Bir, içki özendirilmesi yasaklanıyor. İki, teşvik edilmesi yasaklanıyor. Üç, reklam yapılması yasaklanıyor. Dört, promosyon malzemesi haline getirilmesi yasaklanıyor. Beş, kampanya getirilmesi yasaklanıyor. Bu da anayasanın aslında gençleri alkolizmden koruma ile ilgili amir hükmüdür” diye konuştu.
CHP: ‘İktidar IV Murat’a rahmet okutuyor’

İktidar partisinin düzenlemeye ilişkin getirdikleri gerekçeler ana muhalefeti pek tatmin etmiş görünmüyor. Genel Kurul’da düzenlemeye karşı çıkan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, alkol yasağıyla ünlü Osmanlı padişahı IV Murat’ın resmini sallayarak tepkisini gösterdi. Ağbaba, “Uludere katliamının emrini veren Başbakan alkollü müydü? Madımak’ı yakanlar alkollü müydü? Reyhanlı’da saldırı emrini veren caniler alkollü müydü? Herkesin 4. Murat’tan özür dilemesi lazım, ona rahmet okuttunuz” şeklindeki sözleri iktidar milletvekillerinin protestosuna yol açtı. AK Partili 191 vekilin oylarıyla kabul edilen düzenleme sırasında CHP’li milletvekillerini Meclis’i terk ederken oylamaya katılan MHP’li dört milletvekili aleyhte oy kullandı.

Dört milletvekilinin karşı çıkmasına rağmen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, düzenlemeye destek verdi. Bahçeli, “Yetişecek olan özellikle yeni nesli korumak için güzel bir tedbir olarak başlangıç kabul etmek lazım. Sonuçlarını da hep birlikte değerlendirmemiz lazım. Bu bakımdan Genel Kurul’un aldığı karara da saygı duyuyorum" diye konuştu.

İçki üreticileri tepkili

2011 yılında 3,3 milyar lira ödeyerek Mey İçki’yi satın alan İngiliz devi Diageo, düzenlemeden pek memnun görünmüyor. Düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden bir gün önce “Bir şirkete değil, aynı zamanda yabancı yatırımları teşvik eden bir ülkeye” yatırım yaptıklarını vurgulayan Mey İçki’nin, bugün yazılı medyaya verdiği reklamda Yeni Rakı’ya göndermek yaparak “muhabbetimiz bitecek sanılır, sen dostlarla buluştukça hep yeni kalınır” dendi.


Daha önce yapılan düzenlemeyle basketbol takımının ismini Efes Pilsen den Anadolu Efes’e çeviren Türkiye’nin bir numaralı bira üreticisi de bugün çok satan gazetelere tam sayfa ilan verdi. Efes klasik bira şişesini etiketsiz kullandığı reklamda “Biz bizi görmesek de tanır, görmesek de biliriz” cümlesiyle tepkisini dile getirdi. Reklamın altına adını yazmaktansa yıllardır markayla özdeşleşen “Bira bu kapağın altındadır” mottosunu kullandı.

Düzenleme ne getiriyor?

Düzenlemeyle alkollü içkilerin reklam ve tüketicilere yönelik tanıtımı yasaklanıyor. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren kampanya, promosyon ve etkinlik de düzenlenemeyecek. Televizyonlarda yayımlanan dizi, film ve müzik klipleri de artık yasak kapsamına giriyor.

Yasa, 100 metre yakınında eğitim kurumları, öğrenci yurtları ve ibadethane olan yerlerde içki satışı ya da tüketimi yapılamasını da engelliyor. Turizm belgeli işletmeler yasak kapsamı dışında bırakılıyor.

Alkollü içkiler 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak.

Yasa, otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimini de yasaklıyor. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içki satışı yapılamayacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG