Erişilebilirlik

Yeni Alman Parlamentosu İlk Oturumunu Yaptı


Federal Alman Parlamentosu Bundestag, 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından bugün ilk kez bir araya geldi. Parlamentonun ilk oturumunda, Hıristiyan Demokrat Birlik’ten Norbert Lammert yeniden meclis başkanlığına seçildi.

Yeni meclisin göreve başlamasıyla, Angela Merkel'in başbakanlığındaki Birlik Partileri-FDP koalisyon hükümetin resmi görev süresi de Anayasa’ya göre sona ermiş oldu, ancak Merkel ve kabinesi yeni hükümet şekillenene kadar görevini sürdürecek. Birlik Partileri ile SPD'nin koalisyon hükümetin Aralık ayına kadar oluşması bekleniyor.

Birlik Partileri CDU/CSU, SPD, Sol Parti ve Yeşiller’in bulunduğu yeni mecliste yer alan 630 milletvekili arasında Türkiye kökenli 11 isim de var. Sosyal Demokrat Parti'den 5, Yeşiller'den 3, Sol Parti'den ise 2 aday Bundestag'a girmeyi başardı.

Seçimin Türkiye kökenli göçmenler açısından büyük sürprizini ise CDU’dan milletvekili olan Cemile Giousouf yaptı. Giousouf seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU'nun ilk Türk kökenli ve Müslüman federal milletvekili.

1970’li yıllarda Batı Trakya’daki Gümülcine kentinden Almanya’ya göç eden bir ailenin burada doğan çocuklarından olan 35 yaşındaki Cemile Giousouf, 2012 yılından bu yana CDU Kuzey Ren Vestfalya Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapıyor. Giousouf, Hıristiyan Demokrat Birliği CDU’nun eski CDU olmadığını, Merkel döneminde uyum politikalarını yeniden belirleyerek, kendisi gibi muhafazakâr göçmenlere de açıldığını ve bu yüzden bu partiden siyasete girdiğini belirtiyor.

Birçok göçmen gibi gençliğinde, okul döneminde Müslüman kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğradığını, ancak mücadele edip, üniversite öğrenimini tamamladığını belirten Giousouf, eğitimde fırsat eşitliğinin uyum için en önemli kıstas olduğunu ve parlamentodaki çalışmalarında bu konuya yoğunlaşmak istediğini anlatıyor.

Cemile Giousouf, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda eskiden sert bir tavır koyan CDU’da müzakerelerin sonu açık şekilde sürdürülmesini savunanların sayısının artığını, kendisinin de bu görüşü paylaştığını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG