Erişilebilirlik

Yeni CEO’nun Göreve Başladığı VOA’de İki Üst Düzey İstifa


ABD’de bütçesini Kongre’den alan yayın kuruluşu Voice of America’nın (VOA) Genel Müdürü Amanda Bennett ve yardımcısı Sandra Sugawara istifalarını sundu. İki deneyimli editör yaptıkları yazılı açıklamada, Senato onayının ardından VOA’in bağlı bulunduğu ABD Küresel Medya Dairesi (USAGM) genel müdürlüğü görevine başlayan Michael Pack’in VOA’ye kendi yönetici ekibini getirme hakkına sahip olduğunu belirtti.

VOA’yi 2016 yılından bu yana yöneten Bennett ve Sugawara, ABD hükümetinin bağımsız haber dairesi tarafından üretilen ve dünya genelinde 47 dilde yayın yapan televizyon ve radyo programlarının yanı sıra voanews.com dijital platformundaki haber içeriklerinin kapsamını önemli ölçüde genişletmişti.

Bennett ve Sugawara kaleme aldıkları istifa mektubunda, VOA’de görev yapan yüzlerce yazar, yayıncı, editör ve teknik personelin son 4 yıl içinde daireyi olumlu yönde değiştirdiklerini belirtti.

Bennett ve Sugawara VOA ekibinin, “Amerika’nın hikayesini anlatma yönündeki tutkulu ve çetin arayışından, dünya genelinde gerçeğe dayanmayan veriler ve dezenformasyona karşı mücadeleye verdiği önemden, dünyadaki kadınlar, mülteciler ve basındaki diğer meslektaşlarına ilişkin haberlere gösterdiği dikkatten” övgüyle söz etti.

İstifalarını sunan iki yönetici VOA çalışanlarına, “Michael Pack’in göreve gelmesiyle tutkunuz, misyonunuz ya da dürüstlüğünüzde değişen bir şey yok” ifadeleriyle seslendi.

Bennett ve Sugawara, kurumun editöryel bağımsızlığının hükümet yetkililerinin olası müdahalesine karşı “Firewall” adı verilen bir federal yasayla güvence altına alınmış olmasına atıfta bulunarak, “Michael Pack, VOA’in bağımsızlığını güvence altına alarak dünya çapındaki kitlemizin bize duyduğu çarpıcı güvende en önemli rolü üstlenen koruyucu kalkana saygı göstereceğine ve bunu ihlal etmeyeceğine Kongre önünde yemin etti” ifadelerini kullandılar.

Ancak Pack’in Senato tarafından 3 yıllık bir görev süresiyle onaylanarak USAGM’in başına geçmesi süreci çalkantılıydı.

Başkan Donald Trump, ideolojik olarak kendisinin en sıkı destekçilerinden biri olduğu bilinen eski Beyaz Saray baş stratejisti Stephen Bannon’ın ortaklarından olan Michael Pack’i 2 yılı aşkın bir süre önce bu göreve aday göstermişti.

Ancak Demokratlar muhafazakar bir belgesel yapımcısı olan Michael Pack’in sahibi olduğu şirket ve kar amacı gütmeyen vakfı arasındaki mali ilişkiler konusunda kaygılarını dile getirerek Pack’in Senato’daki onay sürecini engellemişti.

Başkan Trump son dönemde VOA’in Corona virüsü krizine ilişkin haber yayınlarını eleştirmişti. 15 Mayıs günü Pack’in adaylığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Trump, “Voice of America korkunç bir şekilde yönetiliyor. Voice of America (Amerika’nın Sesi) değiller. Bunun tam tersiler” demişti.

Amanda Bennet da kurumun misyonunun ve yaptığı haberciliğin arkasında durmuştu.

Bennet eleştirilere cevap verdiği açıklamasında, “Dünya çapında, gerçeklere dayanan güvenilir bilgiye başka şekilde erişimi olmayan insanlara ABD anayasasını ihraç ediyoruz. İşte bu yüzden 60’tan fazla ülkede 47 dilde bizi takip eden 280 milyon izleyicimizin yüzde 80’i yaptığımız işi güvenilir bulduklarını söylüyor” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG