Erişilebilirlik

Yeni Terör Dalgası: Yalnız Kurtlar


Londra'da Michael Adebolajo'nun bir askeri satırla öldürdüğü bildirilen alanda çalışan adli tabip uzmanı
Londra'da Michael Adebolajo'nun bir askeri satırla öldürdüğü bildirilen alanda çalışan adli tabip uzmanı

Fransız Liberation gazetesinin manşetten verdiği analiz haberde, son aylarda dünyayı sarsan terör saldırılarına dikkat çekiliyor

Dünyada özellikle İslam adına cinayet işleyen, yalnız başına hareket eden, internet üzerinden radikalleşen ve yakınlarının yardımı ile silah temin eden yeni bir terörizm türü ve “yalnız kutlar” fenoneni doğuyor.

Fransız Liberation gazetesinin manşetten verdiği analiz haberde, son aylarda dünyayı sarsan terör saldırılarına dikkat çekiliyor. ‘Yalnız kutlar’ın, kendi köşelerinde internetteki cihatçı siteler üzerinden radikalleşme, tek başına hareket etme, kurbanlarını kendilerinin bulması gibi ortak yanları olduğu belirtiliyor.

‘El Kaide’nin Gerçek Hikayesi” kitabının yazarı, Radikal İslam uzmanı Sorbonne Üniversitesi Profesörü Jean Pierre Filiu, “Asıl kabus, yalnız kurtların internetle birleşmesi. İnternet siteleri üzerinden dünyanın öbür ucundaki cihatçı örgütle hergün temasa geçebiliyorlar” dedi. Profesör Filiu artık daha şov nitelikli saldırıların yapıldığını, bunun dünyada yankı yaratması için kalabalık etkinliklerin, sembolik hedeflerin seçildiğini ve eylem anında ya da sonrasında video görüntüleri kaydederek dünyaya mesaj gönderen yeni bir tarz ortaya çıktığını kaydetti.

“Demokrasiye meydan okuma”

Fransa’da islamcı terör uzmanı soruşturma hakimi Marc Trevidiç ise, “Bu yeni tarz terörizm adliye ve polis ile halledilecek bir boyutun ötesinde bir büyüklüktedir. Gençlerimizin bir bölümü radikal islam tarafından ele geçirilmiş durumda. Bu evrensel bir boyutttadır ve bununla mücadele edebilmek, interneti kontrol altına alabilmek, banliyö sorunlarını çözebilmek ve beyin yıkamayla mücadele edebilmek için uluslararası boyutta işbirliği gerekmektedir. Ama bugün insanları eyleme geçmediği sürece, sadece ‘aşırı’ olduğu için tutuklayamayız. Çünkü binlerce ‘aşırı’ var. Yüzde 100 önlem almak da artık olanaklı değil. Bugün harekete geçmek çok karmaşık. Çünkü fanatizm ile din arasında, tarikat ile İslam arasında sınırdasınız. Demokrasi açısından gerçek bir meydan okuma ile karşı karşıyayız. Bu çok umutsuzluk verici ” dedi.

Yalnız Kurtlar

Nidal Malik Hassan: Ürdün asıllı Amerikalı asker. Hassan 2009’da Texas’ın Fort Hood askeri üssünde 13 kişiyi öldürdü. İnternet üzerinden cihatçı İmam Enver el Avlaki ile temas halindeydi.

Faysal Şehzad: Pakistanlı bir generalin Amerikan vatandaşlığına geçen oğlu, entegrasyonun mükemmel örneği olarak gösterilirken aşırı İslam’a kaydı. 2009’da Pakistan’da kamplarda eğitim gördükten sonra patlayıcı, yanıcı madde ve tüpgaz yerleştirdiği aracını New York’ta Times Meydanı’nda patlatma girişiminde bulundu.

Ömer Faruk Abdülmuttalip: Nijeryalı bir bankacının oğlu, 17 Aralık 2009’da Amsterdam-Detroit seferi yapan yolcu uçağında, iç çamaşırına yerleştirdiği bombaları patlatmaya çalıştı. Londra’da radikalleşti, Yemen’de El Kaide’ye katıldı.

Tsarnayev kardeşler: 10 yıl önce Çeçen asıllı ailesi ile birlikte Kırgızistan’dan Amerika’ya göç ettiler. 15 Nisan’da Boston Maratonu sırasında düzenledikleri bildirilen bombalı saldırıda, üç kişi öldü, 260’ın üzerinde kişi yaralandı.

Muhammed Merah: Toulouse’ta 2012’de bir Yahudi okuluna saldırarak 4 Yahudi ve üç askeri öldürdü. Pakistan’dan Afganistan’a çok kez yolculuk yaptı. Fransız gizli servisi tarafından biliniyordu.


Michael Adebolajo: Londra’da elinde satır ile Fransız Merah gibi bir askeri bir kurban seçen Michael Adebolajo, yakalanmaktan korkmadan eylemini filme çekti. Kanlı elleri ile çıktığı videosu tüm dünyaya yayıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG