Erişilebilirlik

Yeniden Refah Partisi’nden İstanbul’da ittifak cevabı: "AK Parti’nin somut bir teklifi yok"


Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, VOA Türkçe'nin sorularını yanıtladı.
Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, VOA Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, AK Parti’nin İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir’de büyükşehir belediyeleri için aday göstermeme talebiyle kendilerine geldiğini ancak karşılığında sadece belediye meclisi üyeliği önermesinin ikna edici olmadığını savundu.

Yeniden Refah Partisi’nden İstanbul’da ittifak cevabı: "AK Parti’nin somut bir teklifi yok"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

VOA Türkçe’nin, “aday çıkarması durumunda YRP’nin muhafazakâr oyları bölerek AK Parti’ye seçimi kaybettirebileceği” iddiasına dair sorusunu da yanıtlayan Altınöz, “İstanbul’da neden kaybettiren parti olalım ki? Tabanımıza bu iddianın gerçek olmadığını anlatırız. AK Parti kazanabiliyorsa çalışsın, kazansın. Bizimle bir alakası yok” dedi.

Yeniden Refah Partisi (YRP), Milli Görüş mirasına sahip çıkma iddiasıyla ve Saadet Partisi’ne rakip olarak kurulduğu günden beri Türkiye’deki muhafazakâr kesimi kapsayan bir örgütlenmeyi ve seçmen kitlesine hitap etmeyi hedefliyor.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, VOA Türkçe Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, VOA Türkçe Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu'nun sorularını yanıtladı.

YRP, 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki seçimlerde AK Parti'ye destek vermişti.

AK Parti, 31 Mart yerel seçiminde YRP ile başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kendi adayları lehine işbirliği talep ediyor.

Hafta başında AK Parti ile YRP heyetleri arasında yapılan son görüşme de “sonuçsuz” kaldı. Bu görüşmeden önce, AK Parti desteklediği bilinen ve son yıllarda bürokrasideki varlığı tartışılan Menzil tarikatının lideri Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni’nin, Fatih Erbakan’la görüşmesi dikkat çekmişti. Bu görüşmeyle Erbakan’ın özellikle İstanbul’da YRP’nin aday çıkarmaması konusunda ikna edilmeye çalışıldığı öne sürülmüştü.

“Yerel seçimlerde teşkilatımız ittifakı hiç istemiyor”

Necmettin Erbakan’ın damadı ve YRP’de güçlü bir isim olan Mehmet Altınöz, “Yerel seçimlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki gibi yüzde 50 +1 oy alma koşulu yok. Çalışırsınız, kazanırsınız. Bizim için de öyle. İttifaka çok hevesli değiliz. Çünkü ittifakın kendi duruşuyla ilgili bazı sıkıntılar oluyor, özellikle de yerel seçimlerde. Bizim teşkilatımız ittifakı hiç istemiyor” mesajını verdi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Altınöz, AK Parti ile yürütülen müzakerede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul’daki aday tanıtım toplantıları düzenlediği günlerde “durma/kesinti” olduğunu açıkladı.

AK Parti’nin destek talebine karşılık somut teklifte bulunmadığını belirten Altınöz, “İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkanlıklarında, bizim onları desteklememizi istiyorlar. Karşılığında İstanbul, Ankara, İzmir büyükşehir belediyesinde meclis üyeliği vermeyi teklif ediyorlar. Biz zaten meclis üyesi çıkartabilecek partiyiz. Yani biz sizi niye destekleyelim” sözleriyle AK Parti ile görüşme sürecini özetledi.

AK Parti’nin daveti üzerine kendileriyle görüşmeye başladıklarını ve Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal’ın, “YRP’nin aday çıkardığı yerlerde AK Parti’nin nasıl etkileneceğine” dair Türkiye haritası sunduğunu belirten Altınöz, bunun karşılığında AK Parti’nin, belediye başkan adaylıkları için somut bir işbirliği teklif etmediğini söyledi.

AK Parti’den YRP’ye: “İstanbul’da kritik durumdayız”

Altınöz, İstanbul özelinde Fatih, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa, Esenyurt gibi ilçelerde güçlü olduklarına işaret ederek, AK Parti’nin bu ilçelerde bile herhangi bir ittifak önerisi sunmadan 39 ilçede adayını ilan ettiğini söyledi.

Son görüşmede de YRP’ye “İstanbul, Ankara, İzmir'de yine bizi destekleyin, çünkü kritik durumdayız” denildiğini söyleyen Altınöz, ancak bu safhada da somut teklifte sunulmadığını ifade etti.

YRP’ye 31 Mart sonrasında “kaybettirdiniz” suçlaması yapılması ihtimalini sorduğumuz Altınöz, “İstanbul’da neden kaybettiren parti olalım ki? Biz gerçeğin bu olmadığını tabanımıza anlatırız. AK Parti zaten kazanabiliyorsa çalışsın, kazansın. Bizimle bir alakası yok” yanıtını verdi.

“Maça Barcelona gibi çıkıyoruz”

AK Parti’den YRP’ye geçen güçlü isimler nedeniyle de parti teşkilatının yerel seçimler hakkında heyecan duyduğunu söyleyen Altınöz, “Biliyorsunuz 1994’teki seçimlerde bizim İstanbul’u, Ankara’yı kazanabileceğimiz hiç öngörülmemişti. Ama yerel seçimlerde yüzde 50+1 şartı yok. Dolayısıyla birinci parti çıkarsanız, hangi oranda oy alırsanız alın belediye başkanlığını kazanabilirsiniz. Anadolu'daki rüzgârı da gördüğümüzde Malatya'da, Şanlıurfa'da, Ankara'da, İstanbul'da, Yozgat'ta, Düzce'de, Bursa'da, Edirne'de ve Manisa'nın bazı ilçelerinde, Antalya'da ve başka birçok ilçede kazanmak suretiyle 1994’teki gibi büyük bir sürpriz yapacağımızı ifade edebiliriz” diye konuştu.

YRP olarak 14 Mayıs’ta parlamento seçimine kendi logolarıyla girilmesiyle parti teşkilatlanmasına ivme kazandıklarını kaydeden Altınöz, “Seçime kendi logomuzla girmemiz, ‘cesaretli parti, özgüvenli parti, helal olsun bak görüyor musun? Bunlar kendilerine böyle güveniyorlar’ yorumlarına neden oldu. O nedenle bu maça da Barcelona gibi çıkıyoruz” ifadesini kullandı.

“Erdoğan sloganımızı sevmiş olacak ki ‘Yeniden İstanbul’ diyor”

YRP’yi, “Milli Görüş’ün devamı niteliğindeki tek parti” olarak tanımlayan Altınöz, “Biz 2024 ruhunu 1994 ruhuyla özdeşleştiriyoruz. Hatta şöyle bir slogan ifade etmiştik: ‘Biz yeniden Ankara, yeniden İstanbul, yeniden Refah, yeniden Erbakan’ demiştik. Sayın Erdoğan da bu sloganımızı sevmiş olacak ki ‘Yeniden İstanbul’ diyor. Biz de ‘Yeniden İstanbul’ diyoruz. Ama 94 ruhunu kim yaşatıyor? Milli Görüş partisi yaşatıyor. Milli görüş demek Erbakan, Erbakan demek Yeniden Refah demek” diye konuştu.

İstanbul için kararın bu ay sonuna kadar verileceğini ve adaylarını açıklayabileceklerini söyleyen Altınöz, YRP’nin ülke genelindeki tüm adaylarını ve seçim beyannamesini 10 Şubat’ta Ankara’da ilan edeceğini söyledi.

YRP, eski AK Parti’li güçlü isimleri aday gösteriyor

YRP’nin AK Parti ile nasıl bir işbirliği yapılacağı halen merak konusu.
Fatih Erbakan, AK Parti kadrosunda görev almış siyasetçileri partisine davet ederek, YRP’nin belediye başkan adayları olarak ilan ediyor.

Şanlıurfa’da AK Parti’nin üst düzey yöneticisi ve Cumhurbaşkanı danışmanı olarak Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşı olmuş eski milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, yerel seçimlerde YRP’nin adayı olarak yarışacak. Gülpınar, Şanlıurfa’da Erdoğan tarafından mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday gösterilmesi üzerine AK Parti’den istifa etti ve kentte tepkili muhafazakâr seçmenlerden destek almayı bekliyor. Gülpınar’ın ailevi bağları nedeniyle YRP’nin Adıyaman’daki oyunu attıracağı yorumu da yapıldı.

Elazığ’da eski milletvekili Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu ve AK Parti’li eski vekil Faruk Septioğlu da, YRP’ye geçti ve belediye başkan adayı gösterildi.

Yozgat’ta 2014-2019 yılları arasında Yozgat Belediye Başkanlığı’nı yürüten Kazım Arslan da, 2019’daki yerel seçimlerde yeniden aday gösterilmediği için ayrıldığı AK Parti’li Celal Köse’ye karşı YRP’nin adayı oldu. Yozgat’ta Arslan’ın güçlü bir aday olduğu öne sürüldü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG