Erişilebilirlik

Yerel Seçimler Bu Yıl Özellikle Önemli


Yerel Seçimler Bu Yıl Özellikle Önemli
Yerel Seçimler Bu Yıl Özellikle Önemli

Amerika’da seçim bölgelerinin sınırlarını yerel meclisler belirliyor. Seçim bölgelerinin sınırları da Kongre’deki dağılımı etkileyebilir

Amerika’da 2010 ara seçimlerinde sadece Temsilciler Meclisi’nin tümüyle Senato’nun üçte biri değil, Eyalet meclisleri için de oylama yapılacak. Yerel seçimler de çok önemli. Çünkü, Amerika’da seçim bölgelerinin sınırlarını yerel meclisler belirliyor. Seçim bölgelerinin sınırları da Kongre’deki dağılımı etkileyebilir.

2010 ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nin tümüyle Senato’nun üçte biri yenilenirken, seçmen yerel düzeyde de oy kullanacak: 37 eyalette valilik seçimi var; ayrıca eyalet meclisleri yenilenecek. Eyalet meclisleri de çok önemli: çünkü aldıkları kararlar Kongre’nin yapısını etkileyecek nitelikte.

Amerika’da her eyaleti 2 senatör temsil ediyor: 50 eyalet olduğuna göre, senatör sayısı 100. Her eyaletin Temsilciler Meclisi’nde en az bir milletvekili bulunuyor. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde geri kalan sandalyeler nüfusa göre dağıtılıyor. John Hopkins Üniversitesi profesörü Benjamin Ginsberg anlatıyor: "Kongre’ye seçilen milletvekilleri kendi seçim bölgelerinde aday oluyor. Seçim bölgelerinin sınırlarını eyalet meclisi belirliyor. Anayasa Mahkemesine göre seçim bölgelerinin büyüklüğü – genel olarak - birbirine yakın olmak durumunda ve bir seçim bölgesi ikiye bölünemez."

Her 10 yılda bir Amerika’da nüfusu sayımının yapılmasının ardından Temsilciler Meclisi’ndeki dağılım nüfusa göre değişiyor. Bazı eyaletlerin nüfusu arttığı için Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekili sayıları da artıyor. Ancak 435 sayısı sabit olduğu için, bazı eyaletler milletvekili kaybediyor.

Kongre’yi konu alan “The Hill” gazetesinden Sean Miller, 2010 nüfus sayımının hangi eyaletleri etkileyeceğini açıklıyor: "Ohio, New York gibi kuzeydeki eyaletlerin milletvekili kaybetmesi bekleniyor. Florida, Texas, Georgia gibi eyaletler ise milletvekili kazanacak. Sayılar değişince eyalet meclisleri tarafından atanan komisyonlar seçim bölgelerini yeniden belirleyecek. Seçim bölgelerinin yeniden belirlenmesi de bir sonraki seçim sonucunu, dolayısıyla Kongre’deki dağılımı etkileyebilir."

Yaklaşık 50 yıldır Amerikan nüfusu kuzey doğu ve göller bölgesinden California gibi güneybatı bölgelerine kayıyor. Seçim bölgelerinin belirlenmesinde eyalet meclislerine verilen serbestlik, Amerikan siyasetinde devam eden bir soruna yol açtı. Amerikan Üniversitesi’nden profesör Candace Nelson anlatıyor: "Bu sorun, seçim bölgelerinin seçmenin eğilimi değerlendirilerek çizilmesi. Yani seçim bölgesi coğrafyaya ve il/ilçe sınırlarına göre değil, siyasi tercihlerine göre belirleniyor."

Kongre’deki dağılımı etkilemek için seçim bölgelerinde yapılan bir düzenleme de azınlık gruplarını aynı seçim bölgesinde toplamak ve Kongre’de azınlık gruplarının temsil edilmesini sağlamak. George Mason Üniversitesi’nden Profesör Robert Dudley açıklıyor: “Bu da dezavantajlı gruplara başka bir ayrıcalık tanınmasının bir yolu. Ancak Anayasa Mahkemesi seçim bölgelerinin azınlık çoğunluk olarak bölünemeyeceğini kararlaştırdı.”

Siyasi partiler, Kongre’deki dağılımı etkilemek ve avantaj sağlamak için seçim bölgelerini yeniden belirleme hakkını bu şekilde kullanıyor. Bu yıl Amerika’da nüfus sayımı yapıldığı için yerel seçimler özellikle önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG