Erişilebilirlik

CHP yerel seçimlerde İstanbul başta olmak üzere 30'un üzerinde ili kazandı, en çok oy alan parti oldu


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim sonuçlarının belli olmasının ardından İstanbul'un Saraçhane semtinde zafer konuşması yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim sonuçlarının belli olmasının ardından İstanbul'un Saraçhane semtinde zafer konuşması yaptı.

31 Mart yerel seçiminde oyların sayımı sürüyor. İlk sonuçlara göre ana muhalefet partisi CHP, yerel seçimde illerin çoğunu kazanacak gibi görünüyor.

Şu anki sonuçlara göre CHP, 2019'a kıyasla 14 yeni kent alarak belediye sayısını 35'e çıkarmış görünüyor. AK Parti'nin önde olduğu belediye sayısı ise 24. DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, Büyük Birlik ve İYİ Parti de 1'er belediyede galip durumda.

Türkiye genelinde oyların yüzde 90'ından fazlası sayılırken, CHP yüzde 37,4 ile birinci parti konumunda. AK Parti ise yüzde 35,73 oyda kaldı. En çok oy alan üçüncü parti ise yüzde 6,1 ile Yeniden Refah Partisi oldu. DEM Parti de yüzde 5,6 oranında oy aldı. Daha sonra da sırasıyla yüzde 4,9 ile MHP, yüzde 3,8 ile İYİ Parti, yüzde 1,5 ile Zafer Partisi ve yüzde 1,1 ile Saadet Partisi geliyor.

Türk medyasına göre oyların yüzde 99'dan fazlasının sayıldığı İstanbul'da CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 51,02 oy topladı. AK Parti'nin adayı Murat Kurum ise oyların yüzde 39,66'sını aldı.

Başkent Ankara'nın Belediye Başkanı Mansur Yavaş da rahat bir çoğunlukla seçimi kazanıyor görünüyor.

Oyların yüzde 98'inin sayıldığı Ankara'da CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 60,23 ile önde giderken, AK Parti adayı Turgut Altınok yüzde 31,80'de kaldı.

Oyların yüzde 98'den fazlasının sayıldığı İzmir'de de CHP'nin adayı Cemil Tugay yüzde 48,88, AK Parti adayı Hamza Dağ yüzde 37,17 olarak görünüyor.

İmamoğlu memnun: "Yarından itibaren başka bir Türkiye olacak"

İBB Başkanı İmamoğlu,CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada, “Seçimi kazanmış bulunuyoruz. Bu başarının elbette paydaşları var. CHP Genel Başkanımız Özgür Özel, milletvekilleri, parti meclisi üyelerine, kadın ve gençlik kollarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Millet seçime giren herkese görevler verir. Millet ne görev verdi diye bunu anlamakla yükümlüyüz. Bu görevi doğru anlamayanlar ya da yok sayanlar milletin gönlündeki yerini kaybeder” ifadelerini kullanan İmamoğlu, “16 milyonla birlikte partizanlığı tarihe gömdük. Bu görevi yerine getirmeyi büyük bir emir ve sorumluluk olarak görüyorum” diye ekledi.

İmamoğlu, “Yarından itibaren Türkiye başka bir Türkiye olacak. Yarından itibaren pırıl pırıl bir sabaha uyanacağız. Milletimizin yeni bir umuda ihtiyacı vardır. Sizler bu umudu sandıkta ateşlediniz. Çok da güzel yaptınız” diye konuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yerel seçim gecesi partisinin il başkanlığında açıklama yaptı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yerel seçim gecesi partisinin il başkanlığında açıklama yaptı.

Yavaş: “Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da kameralar önündeki ilk açıklamasında, "Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak, tam aksine omuzlarınıza yüklediğiniz büyük sorumluluğun bilincindeyiz. Gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bizlere düşen herkesin başkanı olmak, herkese tebessümle sarılmaktır" dedi.

“Rozetimizi çıkaracağız kimseyi ayırmadan hizmete devam edeceğiz” diyen Yavaş, “Nasıl pandemide tüm dünyaya hep bunu gösterdiysek, selde, yangında, depremde, ülkemizin bütün dertli anlarında en önde hep birlikte yardıma koştuysak, hiç kimseyi ayırmadan 6 milyon tek yürek olacağız. Ankara'nın helal oylarıyla tüm Türkiye'de Mansur Yavaş belediyeciliği tescillenmiştir” diye konuştu.

“Kaybeden Turgut Altınok”

Mansur Yavaş, “Bu seçimin kaybedeni rakibimiz için çalışan hemşerilerimiz de değildir. Onların çaba, emeklerine sonuna kadar saygı duyuyoruz. Onlara da yürekten teşekkür ediyoruz. Bu seçimin kaybedeni siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok'tur” ifadelerini kullandı.

“Tüm Türkiye'ye sesleniyorum, Ankara'da seçimi beton kaybetti, yeşil kazandı. Ankara'da seçimi şatafat ve haksız servet kaybetti, emek ve alın teri kazandı. Ankara'da seçimi rantçılar kaybetti, sosyal belediyecilik kazandı. Ankara'da seçimi imar baronları kaybetti, 6 milyon Ankaralı kazandı” mesajı veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu kenti şeffaf, katılımcı, hesap verebilir anlayışla yöneteceğiz. Sizden aldığımız paranın hesabını kuruşu kuruşuna vereceğiz” sözü verdi.

CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yerel seçim sonuçlarına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet'in ruhuna ve devrimlerine sahip çıkan bütün vatan evlatlarına selam olsun. Umudu ülkenin dört bir tarafına serpen Cumhuriyet Halk Partisi var olsun. Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı" dedi.

Bursa ve Antalya'da CHP önde

Türk medyasına göre, çekişmeli geçmesi beklenen kentlerden Bursa ve Antalya’da da CHP’nın adayları yarışı önde götürüyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre Bursa’da CHP adayı Mustafa Bozbey seçimin galibi oldu.

Oyların yüzde 75'inin sayıldığı Antalya’da da CHP’li belediye başkanı Muhittin Böcek yüzde 48,66, AK Parti adayı Hakan Tütüncü yüzde 39,76 oy oranında.

Diğer bir çekişmeli kent Şanlıurfa’da da oyların yüzde 90'a yakını sayılırken, Yeniden Refah Partisi’nin adayı Mehmet Kasım Gülpınar yüzde 38,02 oy oranıyla, yüzde 35,30 oyda olan AK Parti adayının önünde yer alıyor.

Özgür Özel: "Hatay'da milli iradenin gaspı sözkonusu"

Sonucu merakla beklenen kentlerden Hatay'da ise oyların yüzde 99'dan fazlası sayıldı. Kıran kırana bir çekişmeye sahne olan kentteki yarışta AK Parti adayı Mehmet Öntürk, 3831 oy farkıyla CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın önünde görünüyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay'daki seçimde az sayıda oy farkıyla tartışma konusu olan sonuçlara itiraz edeceklerinin sinyalini verdi.

Özel sosyal medya platformu X'te paylaştığı mesajda, "Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, doğrudan Hatay Valisi'nin müdahil olduğu bir usulsüzlük, bir milli irade gaspı sözkonusudur. Çok sayıda milletvekilimizi görevlendirdik, Hatay halkının iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

Oy sayımı devam ediyor

Sandıklar doğudaki 32 ilde saat 16.00’da batıdaki 49 ilde ise saat 17.00’de kapandı. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçilmişti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy sayım işlemlerinin iftar arası olmadan devam edileceğini açıklamıştı.

Yerel seçimde 61 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bulunuyordu. 34 siyasi partinin katıldığı seçimde 208 bin sandıkta oy kullanıldı.

En uzun pusula İstanbul’da, en kısa pusula ise Şırnak Uludere’deydi

En uzun oy pusulası, 49 adayın yarıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı seçiminde kullanılan pusula oldu. Bu pusula 97 santimetre uzunluğundaydı.

En kısa oy pusulası ise, tek siyasi partiyle seçime katıldığı için Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi için basılan 4,5 santimetre uzunluğundaki pusula oldu.

Yurtdışı seçmenleri oy kullanmadı

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy verme hakkına sahip. Ancak yurtdışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanmadı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG