Erişilebilirlik

'70 Eğit-Donat Savaşçısı Daha Suriye'de'


Halep'te el yapımı havan topu hazırlayan el Nusra savaşçıları
Halep'te el yapımı havan topu hazırlayan el Nusra savaşçıları

Amerika’nın IŞİD’le mücadele için desteklediği Yeni Suriye Gücü’ne (YSG) bağlı 70 milisler Suriye’ye giriş yaptı. Böylece örgütün Suriye’deki varlığı 80 kişiye çıktı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamaya göre milisler ülkeye Türkiye üzerinden girdi. Tüm savaşçıların, IŞİD’e karşı düzenlenen eğit-donat programını başarıyla tamamladığı bildirildi.

Yetkililer, Suriye’ye iki ay önce giren ilk YSG gücünün 54 üyesi El Nusra’nın saldırısına uğradı. Bu grubun büyük ölçüde dağıldığı bildiriliyor.

Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan Albay Patrick Ryder, saldırıda bir YSG savaşçısının öldüğünü, bir diğerinin ise yaralandığını bildirdi.

İlk grubun 18 üyesinin yerinin bilinmediğini söyleyen Ryder, bu kişilere ait donanımın da Amerika ile koordinasyon içinde olan başka bir ılımlı muhalif grubun elinde olduğunu söyledi.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, yaptığı açıklamada bazı hataların yapıldığını kabul etti. Cook, birinci grubun eğitiminde yapılan bazı hatalardan çıkarılan derslerin ikinci grubun eğitiminin bir parçası haline geldiğini söyledi.

YSG, koalisyonun desteğini alsa da koalisyon güçlerinin emir komuta zincirinin bir parçası değil.

Amerikan Kongresi, Suriyeli savaşçıları eğitmek için 500 milyon dolar ayırmış ve kararın ilk senesi içinde onlarca değil, binlerce militanın eğitilmesini öngörmüştü. Savunma Bakanlığı yetkilileri, sorunlardan birinin militanların Beşar Esat’la savaşmak istemesi, ancak ABD’nin yalnızca IŞİD’le savaşmak isteyen kişileri eğitmesi olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG