Erişilebilirlik

“77 Tahıl Gemisi Türkiye’de Sıra Bekliyor”


Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Rusya'nın limanlardaki gemi denetimlerini yavaşlatması nedeniyle Ukrayna'nın tahıl ihracatının bu ay 3 milyon tona ulaşamayacağını söyledi.

Kubrakov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Ekim ayında Ukrayna limanlarından yaklaşık 4,2 milyon ton tahıl çıktığını kaydederek, "Günde 40 denetim yapılıyordu,, ancak şimdi Rusya’nın tutumu nedeniyle bunun beşte biri kadar kontrol yapılabiliyor" dedi.

Kubrakov, 77 geminin Türkiye'deki denetimden geçmek için sıra beklediğini, Karadeniz'deki üç limanın kapasitelerinin ise sadece yüzde 50'sini kullandığını belirtti. Kiev, Rusya’yı gemi denetimlerini yavaşlatmakla suçluyor.

Moskova anlaşmadan tamamen yararlanamadığını savunuyor

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, tahıl koridoru anlaşması kapsamında yapılan sevkiyatın büyük bölümünün Avrupa’ya gittiğini, bu nedenle düşük gelirli ülkelerin anlaşmadan faydalanamadığını dile getirmişti. Moskova ayrıca, ülkeye uygulanan ambargolar nedeniyle anlaşmadan tamamen yararlanamadığını savunuyor.

Ukrayna limanlarından ihracatı kolaylaştıran tahıl koridoru anlaşmasının süresi bu ay, 4 ay süreyle uzatılmıştı.

BM ve Türkiye arabuluculuğunda 22 Temmuz’da Ukrayna ve Rusya arasında tahıl koridoru anlaşması imzalanmış ve anlaşmayla savaştan sonra Ukrayna limanlarından tahıl, gıda ve gübre ihracatı yeniden başlamıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Ağustos-Kasım aylarında Ukrayna’dan 10 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesi ihraç edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG