Erişilebilirlik

56 Yıllık Sinema Aşkı Enkazda Kaldı


Abdulkadir Aydın
Abdulkadir Aydın

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Diyarbakır’da en fazla yıkıma neden olduğu Galeria Sitesi’nde sinema salonu işleten Abdulkadir Aydın’ın, sinema aşkı da enkaz altında kaldı. Aydın, sinema salonundan geriye kalan parçaları, enkazda bulabilmek amacıyla iki aydır her gün enkaz başına geliyor.

56 yıldır sinemacılık yapan 65 yaşındaki Abdulkadir Aydın haftalardır her gün Galeri Sitesinin enkazının başına geliyor.

56 Yıllık Sinema Aşkı Enkazda Kaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Site içinde bulunan sinema salonunu işleten Aydın, enkazdan çıkan film rulosunu inceliyor. Ruloyu sanki yeniymiş gibi özenle bir kenara bırakıyor. Bir zamanlar Türkiye’de bulunmadığı için yurtdışından getirttiği ses cihazı da enkazdan çıkanlar arasında. Cihazı VOA kamerasına gösterirken hüzünleniyor. “O zamanlar Türkiye’de yoktu, dışardan getirttik. Bundan 8 tane vardı, hepsi gitti”.

Enkaz yığınındaki bir noktadaki mavi dosyaları işaret ediyor. Dosyaların içinde sinemanın 19 yıllık kayıt arşivinin olduğunu söylüyor. Bu sırada gözüne takılan bir şeyi almak için enkazın üstüne gidiyor. Sinemadan geriye kalan bir koltuk. Sessizce bir kenara bırakıyor.

İş makinalarının çalışmalarını izlerken, çalışanlardan birinin yanına gidiyor. Bir şeyler konuştuktan sonra uzaklaşıyorlar. Aydın, bir süre sonra elinde bir film rulosuyla geri dönüyor. Enkazdan yeni çıkan rulonun gördüğü zararın boyutunu “Çelikti ne hale geldi” sözleriyle özetliyor.

Galeria Sitesi’nde 18 Şubat’ta tamamlanan kurtarma çalışmalarının ardından başlayan enkaz kaldırma çalışmaları hala devam ediyor. Aydın da o günden bu yana enkazın başından ayrılmıyor.

Sinema aşkı enkaz altında kaldı

Aydın, 9 yaşında kentin en eski sineması olan Dilan Sineması’nda başlayan serüveni, 56 yıl aralıksız sürdü. Aydın’ın sinema tutkusu da eşyaları gibi enkaz altında kaldı. Bina yıkılmadan bazı eşyalarını almasına izin verilen Aydın, şimdi enkazdan çıkacak hatıralarını almak istiyor. Duygularını VOA Türkçe’ye anlatan Aydın, bütün emeğinin enkazda kaldığını söyledi. Salonlarının yıkılmasından hem maddi hem manevi olarak etkilendiğini ifade eden Aydın, kalan malzemeleri almak istediğini söyledi. Enkazdan çıkacak malzemeleri sergilemek istediğini söyleyen Aydın, “Emeklerimle yaptığım değerlerin toprak altında kalması gerçekten beni sarstı, psikolojik olarak çok büyük etki yaptı, ekonomik olarak da etkisi oldu. Bendeki, yarattığım o değerlere sahiplenme duygusudur. Bu bakımdan gidip geliyorum. Son kez onları görebilmek, müzelik olan bir kısım parçalar varsa onu almak için” dedi.

“Malzemeleri görünce hem üzülüyor hem rahatlıyorum”

Aydın, enkazdan çıkan parçaları görünce üzüldüğünü ama bir taraftan da rahatladığını dile getirdi. Çıkan parçaların hasar görmesine rağmen bazılarını hatıra olarak saklayacağını ifade eden Aydın, “Hem duygulanıyorum hem yıllarca yarattım değerlerinin hangi durumda olduğunu görünce üzülüyorum. Son kez görüyorum psikolojik olarak rahatlıyorum. Toprak altındadır merak ediyorsun. Küçük film parçalarını aldım fakat çıkan parçaların çoğu parçalanmış. Yine de içerisinden birkaç tanesi hatıra olarak bırakmayı düşünüyorum” diye konuştu.

“Benim ruhumda sinemacılık var” diyen Aydın, destek bulması halinde sinemanın tekrar açılması için çaba sarf edeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG